OBIALE EZEKWESILI /OBI/ – „НИГЕРИЙСКАТА НАДЕЖДА” – КАНДИДАТКА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА СТРАНАТА

Нигерия е най-голямата икономика в Африка и 26-та в света. Нигерия е държавата, която може да изхранва цяла Африка. БВП на страната възлиза на 510 милиарда долара с огромен потенциал за растеж. Една стабилна и спокойна Нигерия би могла да допринесе за интеграцията и покачването на

африканската икономика по отношение на световната. Заради вътрешния конфликт и други фактори, Нигерия внася близо 70% от горивата за собствени нужди при условие, че има свои залежи на петрол.

Въпреки нестабилността и несигурността, преживявана от Нигерия през последните години, въздействието на терористичните атаки и отвличанията от страна на членовете на групата "Боко Харам" не може да спре желанието на нигерийския народ за едно по-добро бъдеще. Социалната активност повишава градуса си особено преди предстоящите през м. февруари 2019 година президентски избори.

Желанието за промени активизира и политическата дейност в страната, насочвайки я в някои случаи в твърде непредвидими посоки. В Нигерия не е рядкост жени да се кандидатират за много важни управленски позиции. Но за пръв път жена се кандидатира за президент в тази страна. Обиале Езекуесили /Obiale Ezekwesili/, с прякор "Obi", ще се състезава на предстоящите президентски избори с настоящият президент Мохамед Бухари /Mohamed Buhari/ и неговият опонент Атику Абубакар /Atiku Abubakar/. Това е безпрецедентно и неочаквано предизвикателство. Obi обяснява своето решение да се кандидатира основно с желанието на нигерийските жени, а и като цяло на нигерийския народ да се изправи срещу ширещата се корупция в страната и лошото и управление.  Петдесет и пет годишната  Езекуесили не е нова в политическия живот на страната. Тя печели значителна популярност след водената от нея кампанията "Да върнем нашите момичета" /Bring back our girls/, бореща се и призоваваща за освобождаването на 276 момичета отвлечени от групата на Боко Харам /Boko Haram от Shibok/  в северна Нигерия през 2014 г.

Впечатлението от изказването и на форума на нейната партия „Конгреса на съюзниците“, в което тя обяви кандидатурата си с един риторичен ентусиазъм, някои оприличиха на предизборната кампания на Барак Обама през 2008 г., особено след като партията и я номинира за „кандидат на надеждата“. В изказването си тя фиксира и основната група към която са насочени и посланията и. "Повече от 50% от нигерийците са млади хора под 30-годишна възраст. Те се нуждаят от водачи, които разбират техните нужди, и виждат начините чрез които на тези млади хора може да се помогне да се справят със съвременните предизвикателства и технологичните промени, които настъпват. Може ли една страна с милиони талантливи млади хора да ги кара да гледат като пасивни зрители без надежда за бъдещето, което би трябвало да бъде в собствените им ръце? ». Основната вина за сегашното състояние на страната Obi счита, че е "корумпирана управляваща класа", която е и главната причина за икономическия спад и бедността.

Някои политици вярват, че Обиале Езекуесили има сериозен опит по отношение на икономическите процеси, което може да й помогне да направи много за страната си. Работила е като финансист в известна компания, където е придобила значителен опит като експерт счетоводител и е получила сериозни познания като финансов консултант. Тя притежава диплома по Международно право и дипломация от университета в Лагос, както и магистърска степен по публична политика и управление от Колежа за управление "Кенеди" в Харвардския университет. През 2012 г. получава почетна докторска степен по научни специалности от университета в Абиоката, Нигерия. Работила е като управител на Transparency International Organization и директор на клона в Африка от 1994 до 1999 г. Била е помощник-директор на Програмата за икономическа стратегия на Харвардския университет. Била е асистент на бившия президент Olusegun Obasanjo от 2000 до 2002 г. През 2003 г. , тя е назначена за старши специален асистент на президента на Нигерия в бюджета и ценовия контрол. Била е министър на минното дело от 2005 до 2006 г., по което време ръководи приемането на Закона за минералите и минното дело. Министър на образованието е от юни 2006 г. до май 2007 г. Тя води цялостна програма за реформи в образователния сектор, пренасочване на министерството към постигане на целите на образованието като право на всички граждани, въвеждане на модели за публично-частно партньорство за предоставяне на образователни услуги, стартиране на инициативи за развиване на умения и иновации на учениците и стартиране на „училищното осиновяване“, като благотворителна дейност от фирми, институции, групи и отделни лица. След като заема поста заместник-началник на Африка в Световната банка през 2007 г., Езекуесили използва финансови услуги на банката за подобряване на икономическите перспективи на Африка. Под нейното ръководство отпускането на кредити от Световната банка за Африка се увеличава значително с цел развитие на селското стопанство, насърчаване на здравеопазването и образованието и финансова подкрепа за най-бедните в региона. След като приключва мандата и Световната банка през май 2012 г., тя се завръща в Нигерия, където се присъединява към „Отворено общество” като старши икономически съветник и оглавява инициативата за нова икономическа политика в Африка.

Въпреки политическия си опит, новата задача, която очаква Обиале Езекуесили, като евентуален президент на страната няма да бъде лесна. Досега има 9 кандидати за президентския пост. Най-важния между тях е сегашния президент Мохамед Бухари, който е от партията на прогресивния конгрес и е на 75 години. Той се стреми към втори мандат, въпреки влошаването си здравословно състояние, което му пречи да изпълни много от обещанията си. Това положение намалява шансовете му за победа, което е в интерес на неговия основен съперник и главен опозиционен кандидат Атико Абу Бакр на 72 години, чиято партия «Демократичен народ» е силна и много популярна. Основният въпросът остава дали Езекуесили ще успее да оползотвори влошеното икономическо състояние на страната, за да разобличи корупцията и корумпираните, да привлече младите хора и жените гласоподаватели и да популяризира тезата си за защитата на техните права и за осигуряване на достоен живот. Тя има шанс да спечели гласовете на южните части на страната, поради факта, че основните кандидати за президентските избори са от северната част, докато Езекуесили е родом от южния район „Ал мира“.

Дали гражданите на южната част на страната ще постигнат мечтата си за успех на техен кандидат за президент ще чакаме отговора на този въпрос от гражданите на африканската страна, които ще гласуват през месец Февруари 2019 г.

Проф. д.ик.н, д.пол.н. Карим Наама

ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“

Стопански Факултет, Катедра „ИТМИО“

 

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com