САМОЛЕТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Върви поредната драма в страната ни. Какви военни самолети да бъдат закупени за българската военна авиация и от кого?

Първо нека си зададем въпроса, тези 8 самолета били те Gripen или F-16 как и до каква степен биха повишили отбранителните способности на страната ни? Като оръжие, какъв потенциал биха ни осигурили? Преди 1989 год. България е разполагала с почти 500 броя военни летателни средства. Сега говорим за 8 броя. Прави се груба грешка от страна на политиците. Това не е просто акт на закупуване на самолети, това не е просто търговска сделка за определена сума пари. Става въпрос за много сериозен процес. Процес, който вече се бави осезателно поради редица фактори. Факт е че до 1991 година България бе член на Варшавския договор. От 2003 година България е член на НАТО, а от 2007 и на ЕС. Бе необходима трансформация на отбранителната ни доктрина. Тази трансформация се бави вече 16 години. Нима има някой от политиците ни който да си мисли, че със закупуването на ескадрила или дори две военни самолети били те Gripen или F-16 или който и да било друг тип, България би могла да противостои на една Русия срещу която днес постоянно определени кръгове ни настройват. Много от вас сигурно си спомнят, че БА /тогава БНА/, като член на Варшавския договор имаше за задача да се удържи на южния фланг на НАТО само за около два часа, докато пристигне, ако не се лъжа, Трети украйнски фронт. България с армията си тогава от над 120 000 военни и със сериозното си обезпечаване, с въоръжение доставяно безплатно или срещу селскостопанска продукция от тогавашния СССР. А днес, днес кой би ни се притекъл на помощ и с какво срещу руските „Калибри”? С Gripen или с F-16 ще бъдем по-ефективни?

Почти никой от политиците ни не си дава сметка, че сделката за самолетите е процес, комплекс от фактори, икономически, политически и технологични, които би трябвало да помогнат за по-пълноценното ни интегриране в общата система за отбрана на НАТО. За такава интеграция спомагат и самостоятелното изпълнение на задачите по „air policing” /а не чужди самолети да ги изпълняват/, това е интегрирането ни във структурите на блока от гледна точка на комуникации, логистиката, управление и взаимопомощ с военните от другите страни членки, както и обезпечаването на дейностите по подготовката на състава, поддържането на летателните и командни средства и което е много важно тяхното постоянно развитие и усъвършенстване със собствени сили. Въвеждането на нов тип летателни средства е важна предпоставка за изграждането и организирането на по-високо ниво и на останалите видове военни формирования сухопътни и морски.

Тези неща най-добре ги знае военната експертиза и на нея трябва да и се даде думата и тази дума трябва да бъде чута.

Продължаване забавянето на този процес от породения спор ще бъде пагубно като цяло за въоръжените ни сили и за отбраната на страната.

И така Gripen или F-16?

Налага се мнението, че сме членове на ЕС и трябва да купим нови самолети от Европа. По този начин ще подпомогнем и европейската икономика. От една страна за налаганвето на тази теза са си виновни и самите американци. От друга страна не ни ли глоби Европа за липсата на достъп до газопреносната ни система, не ни ли налага Европа ограниченията при превоза на товари на континента, не иска ли в същия момент, същата тази Европа да отворим националния си пътнически автобусен пазар?

В същото време колко души са наясно за каква сума САЩ са закупили оръжие през миналата година от нас и са подкрепили икономиката ни? И така, кой каквото и да ви говори да знаете, че става въпрос за икономика, за пари. Защото липсата на икономика и на пари води до народно негодувание, а от там и до сваляне на правителства.

Американците така и не можаха да разберат народопсихологията ни. Ние в душите си може и да сме русофили, но не мразим Америка. От нея има много на което да се научим. Ние можем да търпим и да чакаме. На времето, когато авиацията в България бе в най-тежката си криза след фалита на авиокомпания „Балкан” за да бъде съхранено и малкото останало от нея, логиката на царското правителство бе да се балансират интересите на „големите играчи” на авиационния ни пазар. Бе предложено на Европа да концесионира летищата във Варна и Бургас. Това бе граница на Европа в която ние се стремяхме да бъдем приети и очаквахме помощ при охраната на тези граници. На САЩ бе предложено да поеме РВД, като подмени изцяло италианската радарна техника с американска и се стартира процес по изграждането в България на регионален център за управление на въздушното пространство в Югозападните Балкани. Логиката бе, че САЩ вече имат и база в Косово. Американците не приеха, поради отказа ни да подпишем един договор чрез който едни 500 хил. щ.д. трябваше да отидат в една частна фирма, която да обследва летищата ни за които вече всичко се знаеше. По това време САЩ обвиниха правителството, че е взело политическо решение да създаде новата авиокомпания след фалита на „Балкан” и ни забраниха и полетите до САЩ. А сега САЩ какво налагат? Политическо решение на правителството за покупка на самолети F-16. Защо тогава политическото решение не беше правилно, а сега е правилно. Попитайте Джеймс Пардю.

И накрая ще кажа следното. В авиацията няма нови и стари самолети. Има самолети в техническо състояние, което отговарят на определени изисквания за експлоатация и са в летателна годност. Авиационните специалисти, които имат необходимите познания и подготовка би трябвало да бъдат чути при този казус! Нека не забравяме, че България е произвеждала самолети. От 1925 год до 1952 в страната ни са произведени почти 750 летателни средства, серийно по промишлен начин. Имали сме три самолетостроителни фабрики в Божурище, в Казанлък и в Ловеч. България има все още традиции в това направление.  

Ако закупим 8 броя Gripen ще можем ли да си позволим да закупим още две ескадрили след това от същия тип? Ще имаме ли възможност за създаването на офсетни програми или за изграждането на база за тяхната поддръжка, ще можем ли да осигуряваме въоръжението им, което фактически се произвежда от САЩ?

Можем ли да закупим 8 броя нови F-16? Сигурно можем, но ще ги получим след 2 или 4 години. Можем ли обаче да поискаме от САЩ за същите пари да ни продаде не 8, а 24 такива самолета. Нека не са нови, а от тези на националната им гвардия със съответния ресурс, гаранции и задължение от тяхна страна за изграждане на комплексни условия у нас за тяхното поддържане, ремонт и усъвършенстване.

А защо не в тази ситуация България да не постави въпроса пред САЩ и за тяхното съгласие за изграждането на АЕЦ „Белене”, за охраната на която централа, ако се наложи ще бъдат използвани именно тези самолети.

Милчо Миланов

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com