МОГАТ ЛИ МЛАДИТЕ ХОРА ДА БЪДАТ УСПЕШНИ В ЖИВОТА?

На Михаил и Александър

Колкото и парадоксално да звучи, но успехът в живота това не е само наличието на много пари с които да можете да разполагате. Има твърде много хора,

които разполагат с значителни средства и в същото време са ужасно нещастни и с радикално небалансиран живот. Една от отличителните черти на успешната личност е, че той, успехът сам по себе си те променя, променя визията ти материална и духовна, кой си, как живееш, как се отнасяш към другите и как другите се отнасят към теб.  Успехът непрекъснато те усъвършенства, усъвършенства начина ти на живот и работа.  

Естественият въпрос е защо повечето хора не се чувстват успели, защо не следват стойностните цели в живота си, а постоянно се занимават с незначителни неща, сравняват се с другите и не мислят за своето развитие, а се дразнят от чуждите успехи и са с усещането, че са губещи? 

Колкото повече повишавате интелекта и възможностите си, толкова повече трябва да се фокусирате върху няколко на пръв поглед малки, но изключително важни неща. Това е важно, защото твърде много от хората не успяват по простата причина, че отделят твърде много време за незначителните неща. За да бъдете успешни, не можете дълго време да общувате с хора, които са посредствени, които се страхуват от новостите,  не се стремят да са активни и не могат да се адаптират към постоянно променящият се начин живота. Такива връзки ви правят пасивни. Не можете да бъдете успешни, оставяйки се на инерцията. Дните ви, времето ви трябва постоянно да се изразходват за висококачествени дейности, като най-трудното е, че тези дейности вие сами трябва да си ги дефинирате. 

Сами ще усетите, че колкото сте по-успешни, толкова по-балансирани ще стават няколко изключително важни неща в духовния ви живот, в отношенията ви с хората, във финансовата сфера и във физическото ви състояние. Концентрирайте се в тези няколко насоки и премахнете или намалете до минимум всичко останало, което всъщност днес ви дава възможност да се оправдавате за ниското качество на ежедневието ви. Преди да се замислите за успешния си живот, можете разумно да прекарвате време с почти всеки. Можете разумно да ядете всичко, което е поставено пред вас. Можете разумно да оправдаете дейности и поведения, които, честно казано, са не значими. Но тъй като оценката ви за самия себе си постоянно ще се променя, най-вероятно ще осъзнаете, че е необходимо да направите някои корекции в живота си. Трябва да намалите разходите си и времето си за глупости и забавления. Трябва да спестявате повече и да инвестирате повече в способностите си, в  образованието си и в бъдещето си. Трябва да се подготвите да създадете здраво поколение и успешно да го отгледате и възпитате. Колкото по-успешни ставате, а вие ще почуствате, че това се случва, толкова по-концентрирани трябва да сте. Колкото по-последователни са усилията, които ежедневното полагате, толкова по-осезателно ще чувствате положителните промени.  Не става дума за съвършенство. Определено целта ви не е да сте заети през цялото време. Всъщност истинският успех включва баланса между  четири основни неща. Това са парите, като резултат от труда или уменията ви, свободното време, сънят и секса. Те взаимно се допълват и взаимно се компенсират. Не е необходимо да имате три или четири работи и да изплащате две ипотеки. Това няма да ви направи нито успешен, нито щастлив. Няма да ви направи успешен и сравняването с останалите около вас. Важното е да разберете, че ако ежедневното ви поведение е с постоянно ниско качество, то и бъдещият ви живот ще бъде с подобно качество. Вашите цели, вашият избор, вашите личностни отношения, трябва да отговарят на желанието ви да бъдете успешен. 

Трябва да осъзнаете, че всяка област от живота ви засяга всяка друга област от живота ви. Не трябва да се подценяват усилията за една по отношение на друга задача или цел. Така, както правите маловажните за вас неща, така трябва да правите и най-важните. Това е мислене на високо ниво. То има смисъл само за хората, които са игнорирали и са се освободили от всичко, което не е стойностно в живота им. За да е действащ този принцип, ежедневието ви трябва да бъде запълнено само с тези неща, които високо цените. Когато дните ви са пълни само с онези съществени теми, които означават света за вас, тогава вие определено ще постигате успех в тези няколко области. С други думи вие абсолютно ще доминирате във всички направления от живота си. Защото единствените стойностни неща в него ще бъдат тези, които вие сте избрали. Определете ги внимателно и не бъркайте. Всичко останало бавно се премахва и ще изчезне от ежедневието ви. Вие ще живеете смислено и в съзвучие със себе си. Ще имате и инерцията и баланса. Вие ще бъдете този, който наистина искате да бъдете, всеки ден. 

Всъщност изброеното до тук не само ще ви отнеме много от времето, но също така то е и изключително трудно на практика да бъде реализирано. Трудно е да се каже не на „големи, но нямащи отношение към действителността възможности“. Отказването от лошите навици е трудно. Промяната на вашата ценностна система и разширяването на възприятията ви в някои случаи ще изискват и много смелост и много усилия. И в същото време е елементарно да се върнете в началото, от там откъдето сте тръгнали – посредственото мислене. Но след като са положени усилията, когато се доближите до ежедневието с вашите ценности и идеали, ще започнат  да се случват невероятни неща. Ще се чувствате се по-щастливи. Ще се привържете по-силно към тези които обичате. Ще прекарвате времето си по-добре и по-ефективно. Вие ще преследвате все по-големи мечти и ще имате все по-големи амбиции. Вие ще сте по-устойчиви на предизвикателствата. Вие ще бъдете по-успешни и всичко около вас ще отразява това. 

И така за да бъдете успешни, съумейте да отделите важното от маловажното за вас. Или казано по друг начин не се занимавайте усилено с не толкова стойностни за вас неща. Не се старайте да бъдете успешни в незначителното. Главният въпрос е как да определите важните и неважните неща. Гледайте, питайте тези, които вие смятате за успешни, търсете новото и стойностното, учете се, учете се, учете се! Не бъдете "поредната тухла в стената"! Запомнете, вие днешните млади хора сте това поколение, което ще трябва да се учи цял живот. Тези, които осъзнаят това и успеят да го реализират ще бъдат успешните. Погледнете се сами, огледайте се наоколо и ще се убедите, колко често се правят грешките и хората отдават огромно значение на изключително незначими неща. Естествено, че тези хора са повечето и те няма да бъдат успешни. Да, такива хора няма да се развиват и да напредват. Но вие ще го направите. Вие знаете как и сте уверени в себе си. Вие вече сте започнали. И всеки ден се приближавате към т.н. „tiping point” или "точката на невъзврата". Преминете ли тази точка, връщане назад няма и нищо няма да може да ви спре или отклони по пътя към успеха.  

Късмет!

БИАКГ

Милчо Миланов

Media

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com