Президентът Доналд Тръмп ще приеме министър-председателя на Република България Бойко Борисов в Белия дом на 25 ноември 2019 г., като знак за силните

и трайни отношения, които съществуват между нашите два народа. Съединените щати и България са съюзници в НАТО и Президентът очаква да бъдат обсъдени начини за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността, особено за гарантиране на стабилността на Черноморския регион, улесняване на енергийната диверсификация и противодействието на зловредните влияния, застрашаващи суверенитета на България. Президентът Тръмп очаква посещението на министър-председателя Борисов и утвърждаването на връзките, които са в основата на двустранните ни отношения.

От U.S. Embassy Sofia | 8 ноември 2019 |

Това е оригиналът на съобщението публикувано на сайта на американското посолство в София. В това съобщение правят впечатление няколко неща:

Първо „Президентът Доналд Тръмп ще приеме министър-председателят на Република България Бойко Борисов в Белия дом”. От този цитат не личи, ясно чия е инициативата за посещението дали на Президента Тръмп или на Министър-председателя Борисов. Съгласно използвания в дипломацията език, при официално посещение, текстът би трябвало да бъде „По покана на Президента Доналд Тръмп, Министър-председателят на Р.България ще посети САЩ.” Подобни официални покани се отправят предимно в случаите, когато между страните предварително са договорени определени юридически споразумения и се очаква подписването на официални документи. В настоящия случай най-вероятно не става въпрос за това.

Второ, срещата ще бъде „като знак за силните и трайни отношения, които съществуват между нашите два народа”. В този цитат липсват определения от вида „приятелски” или „дружески”. С този израз определено се подчертава, че между двете страни съществуват не съвсем изяснени позиции за които е необходимо срочно намиране на решение и то при среща на най-високо ниво на четири очи.

Трето, „Президентът очаква да бъдат обсъдени начини за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността, особено за гарантиране на стабилността на Черноморския регион, улесняване на енергийната диверсификация и противодействието на зловредните влияния, застрашаващи суверенитета на България.» В този цитат определено личат темите по които Министър-председателят на България би трябвало да се подготви при срещата си с Президент Тръмп. Най-вероятно за да смекчи позицията си относно «противодействието на зловредните влияния», разбирай корупцията и слабостите на правовата система, Президентът на САЩ ще поиска определени компенсации от българска страна, касаещи стабилността в Черноморския регион и енергийната диверсификация.

И така нека да се опитаме да дефинираме събития предхождащи посещението на Бойко Борисов в САЩ.

  1. Цацаров и Гешев посещават САЩ след което ВСС избра Гешев за Главен прокурор;
  2. Избухва шпионския скандал определено насочен и дефиниращ отрицателно отношение към организацията «Русофили», респективно Руската Федерация;
  3. Президентът връща указа за назначанатето на нов Главен прокурор без да дава детайлни обяснения;
  4. Президентът замества Министър-председателя на срещата на НАТО в Лондон. Знаем, че в НАТО първа цигулка свирят САЩ.
  5. В същото време Главния прокурор Цацаров съвсем неочаквано възстановява проверката срещу вече избрания за нов Главен прокурор Иван Гешев за престъпление против правосъдието, която би трябвало да е приключила с избирането му от ВСС.
  6. Припомняме също, че през м. ноември 2018 г. има заведена искова молба за над 200 млн. щатски долара по Закона РИКО в Окръжния съд на САЩ, Окръг Ню Йорк, срещу Пеевски, ПИБ, собствениците й Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, квесторите на КТБ, „Булгартабак“, БНБ и др. ответници за ощетяване на американски граждани след фалита на КТБ. Като страна в този процеса е конституирана и прокуратурата на САЩ. На 1.11.2019 г. е внесено писмо от Ролински една от адвокатките по делото в съдът в щата Ню Йорк за отлагането му за края на януари 2020.

/Виж приложенията под текста/

Да си припомним още няколко неща от близкото минало.

Тримата американски сенатори образно натискат спусъка за фалита на КТБ. Буквално след посещението на 8 юни 2014 и след срещата си с тримата американски сенатори Джон Маккейн, /знаем мнението на президента Тръмп за този конгресмен/  Кристофър Мърфи и Рон Джонсън премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет обявява, че е разпоредил "спирането на проекта Южен поток”, който проект трябваше да се финансира от КТБ. /Твърди се, че тримата конгресмени са масони пристигнали по покана на българска масонска ложа/ Три дена след това посещение, на 11 юни 2014 година, Корпоративна търговска банка  провежда общо събрание на акционерите си. В същия ден на разпит в прокуратурата са привикани членовете от управата на банката по повод на сигнал на "Протестна мрежа" с данни за организирана престъпна група На 20 юни се стигна до пика в кризата - КТБ иска подкрепа от БНБ, която от своя страна налага специален контрол над банката.

След като Цветан Василев, бившият собственик на КТБ се обръща официално кам американската правова система, чрез адвокатска фирма за да потърси защита по закона "Магнитски", неговият случай добива популярност чрез статия на Бил Ричардсън в списание The Hill. Авторът запознава американската правова система как висш правителствен служител, държавен прокурор и член на парламента, атакуват изпълнителния директор на една от най-големите банки в страната, защото подкрепя антикорупционно реформистко движение, застрашавайки мандата на нарушителите. Банката е атакувана от антитерористичен екип под претекста на рутинна проверка на финансови данни, които биха били достъпни по заявка. След като антитерористичната атака води до паническо теглене на спестявания, длъжностните лица обявяват банката във фалит (въпреки, че е в добро състояние според резултатите от два скорошни одита), а по-късно ликвидират активите й, прехвърляйки ги на свои поддръжници. Директорът се опитва да оспори ликвидацията пред съда, но се оказва обект на масивен обвинителен акт, съдържащ абсолютно неоснователни, дори абсурдни твърдения за организирана престъпна дейност.

«Корупционното подтисничество над дисидентите остава силна и глобална заплаха за основните човешки права. Искрено се надявам тази статия - пише Ричардсън - да подтикне международната общност да се възползва от правомощията на Глобалния закон "Магнитски"».

Е, на 25 ноември 2019 г. ще разберем действа ли закона «Магнитски», защото е почти невероятно Президентът Тръмп да не е запознат с казуса КТБ, довел до 200 млн. загуба за американски граждани. Доналд Тръмп все пак е и бизнесмен и знае цената на 200 млн., а и знае как да защитава правата на американците.

Тази среща между американския Президент и българския Министър-председател ще бъде знакова и за отношенията на болшинството българи към САЩ, а и не само на българите. Действията и решенията на Президента Тръмп ще бъдат и от съществено значение, като цяло за България и българския народ, както и за региона. Дали САЩ ще бъдат новия «Дядо Иван» за България? Ако Тръмп подкрепи  Бойко Борисов и имайки предвид нагласите на българския народ в момента, той ще насочи значителна неприязън и към себе си и към САЩ, като страна защитаваща статуквото, което определено в случая е в противоречие с принципите за които претендират, че налагат и защитават самите САЩ.

Тази среща ще бъде и първото голямо и важно изпитание за новия посланник на САЩ в България, нейно Превъзходителство г-жа Херо Мустафа. Дали САЩ ще покажат на практика че могат да налагат справедливост не само с оръжие, защитавайки понякога и чужди интереси, а чрез принципни действия да утвърждават правото, честността и да работят за уважително отношение на света към политиката им, остава да видим...

BIACG

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com