КОНФЛИКТЪТ РУСИЯ - УКРАЙНА, ЗАЩО?

И понеже в центъра на събитията днес основно са Украйна и Русия, като повечето хора се опитвам да си обясня ЗАЩО ПУТИН ПРЕДПРИЕ ПОДОБНА ОПЕРАЦИЯ? Не мисля, че е глупав или кръвожаден.

Личност, която съумя безкръвно да трансформира управлението на Русия от ръцете на Елцин в своите и да я изведе от колапса до който бе доведена страната му в началото на 90-те години, като се задържа повече от 20 години на този ръководен пост в никакъв случай подобна личност не е глупава или неспособна. Нещо повече стана ясно, че той, Путин не е сам. Около него явно има надеждни структури, анализатори и стратези, които му предоставят сериозна и проверена информация и вариантност на решения. Явно е, че той се съобразява с това обкръжение, а и то с него, като лидер. Путин доказа за тези 20 години, освен че е достоен за лидер и че е и перфектен тактически изпълнител, справяйки решаването на проблемите които се поставят пред него. Не съм му адвокат, но си припомням един въпрос с който започват програмните документи на движението „Единение” в СССР, ръководено от ген. Константин Павлович Петров в края на 80 години на миналия век, т.н. Концепция за Обществена Безопасност /КОБ/, а именно, Защо Русия, която притежава несметни енергийни ресурси, полезни изкопаеми, плодородна земя, трудолюбив и интелигентен народ, живее значително по-зле от други държави, които не притежават и малка част от това което тя има?

Явно този въпрос е много обширен и трудно би могло да му се даде еднозначен отговор, това обаче не пречи човек да се опита да вникне в процесите заради  които Русия е в това положение. Защото това и състояние не е резултат от нечий едноличен  акт, това състояние определено е резултат от процес, който е от дълго време и за съжаление касае не само Русия, а и доста други държави.

И за да бъдат осъзнати фактите, причините и процесите в много от случаите е необходим обзор на продължителен период от време. И тъй като субектите, движещи световнита история в повечето случаи са скрити или нещо повече, светът получава грешна или никаква информация за това кой стои зад определени действния или факт е необходимо да се използват и хипотези, които да бъдат потвърдени или отхвърлени от вече известните факти.

И така след този не така кратък увод стигаме до основния въпрос за ставащото в Украйна днес. А именно, ЗАЩО РУСИЯ НАПАДНА УКРАЙНА? КОЕ НАКАРА ПУТИН ДА СТАРТИРА ПРОЦЕС, КОЙТО ОЧЕВИДНО НЕ ЗАСЯГА САМО ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА УКРАЙНА - РУСИЯ? Защото повече от ясное, че това са отдавна замисляни и планирани действия, които са  в отговор на продължаващи дълго време действния насочени срещу Русия.

Нека се върнем към края на ВСВ. За човечеството тази война бе спечелена от СССР с цената на 20 млн. жертви. Дали е така обаче? Фактически СССР спечели войната на бойното поле, безапелационно, но загуби твърде сериозно по-късно в  сферата на икономическото си развитие.

По-долу искам да маркирам само няколко ключови, исторически моменти и хипотези, които считам, че имат отношение към ставащото днес.

Първо

Промишлената революция в края на 18 и началото на 19 век, която се свързва не само с началото на масовото използване на машини, но и с промяна на цялата структура на обществото. Ефектът от индустриалната революция се разпростря  от Великобритания към Западна Европа и Северна Америка, като в крайна сметка засегна целия свят. В този процес Великобритания, която бе в основата на промените първа прозря огромната бъдеща роля на петрола и значението му при развитието на световната икономика. Нещо повече, монархията прозря, че който контролира петролните залежи и движението на петролните потоци всъщност ще контролира световната икономика. В този период Великобритания изследва и кои са основните перспективни петролни залежи и си постави  задачата да контролира тези региони. Това бяха Близкия изток и Русия.

Второ

Известно е, че Великобритания, въпреки трите загубени войни от САЩ,  Американската война за независимост American Revolutionary War или American War of Independence) 1775 – 1783, Британско-американската война (British-American War of 1812) юни 1812 г. – януари 1815 г. и Американската гражданска война /Войната между Севера и Юга/ (1861 – 1865), успя по един перфектен начин да промени средствата си за влияние върху световната политика след колониалния период и наложи влиянието си над САЩ по изключително ефективен начин. САЩ  все по–отчетливо осъзнаваха зависимостта си от интересите на Великобритания, както и ползите и вредите за себе си от това „сътрудничество”. Фактически САЩ осъзнато или не много, често се явяваха изпълнители на волята на Короната. Някой би си задал въпроса как и нима Великобритания може да влияе на САЩ? Оказва се, че може и това става основно и преимуществено чрез масонските структури, чрез партийните ръководства, особено това на Демократическата партия, както чрез избора на президент в САЩ. Политически анализатори се шегуват, че Тръмп бе избран не поради намесата на Русия в изборите, а по-скоро поради неефективната намеса на Великобритания в тях.

И тук идва трябва да се отбележи мястото на една от най-ефективните световни структури контролирана от Великобритания. Създадената през 1913 година американска централна банка или т.н Федерален резерв играе ключова роля при контрола на световните парични потоци, търговските сделки, инвестициите а по-късно и за позиционирането на щ.долар като резервно световно разплащателно средство. Английските банки, управляващи ФЕД всъщност са един от лостовете, който е в дъното на влиянието на Великобритания върху цялостния политически и икономически живот в света.

Трето

Макар и използвайки ПСВ и за разрушаването на Руската империя и за налагане на контрол над руските петролни залежи, Великобритания не можа да я подчини след проведените две революции през 1905г. и 1917 г., поради факта, че организаторът на революциите Ленин върху който имаше сериозно външно влияние бе заменен след смърта си с грузинеца Сталин, който узурпира властта и поведе страната по друг път. Това е била и една от причините  да започне подготовката на ВСВ с която се е целяло да се доведат до успешен край, както раздробяването на СССР, така и отслабването на САЩ и поставянето и на двете държави под зависимостта и влиянието на Великобритания.

За съжаление на монархията и този опит чрез ВСВ да бъде поставен СССР под контрол и влияние не успява. Великобритания  получила контрол върху световните парични потоци чрез ФЕД и осъзнала ролята на петрола в следващите сто години не е могла да си осигури контрол върху огромните петролни залежи на СССР поради простия факт, че СССР е била държава победителка във войната.

Монархията предприема действия да постави под контрол на другия световен източник, петролните залежи на арабските страни. Знаейки недоброжелателното отношение на исляма към монархията, Великобритания, създава еврейската държава Израел чрез която осигурява военното си присъствие в региона на Близкия изток и гаранции за спокойна работа на петролодобивните и фирми Бритиш петролеум, Шел, Шеврон, Ексон Мобил и др.

Всяка година държавата Израел получава от САЩ  оръжие на стойност 10 млр. щ.д., като използвайки повода за създаване на независима палестинска държава противопоставя евреи и араби, като по този начин контролира ситуацията в региона.

Четвърто

След края на ВСВ във Фултън САЩ, Уинстън Чърчил произнася прочутата си реч и поставя началото на нова студена война. Това е означавало, че Великобритания не е удовлетворена от резултатите на ВСВ. Чрез тази програмна реч външно бе поставен въпросът за спасяването на Европа от комунизма, но всъщност основната идея е била да не се позволи на така обособения нов източен блок да се развие икономически до ниво чрез което би си осигурил, както военно превъзходство, така и качествено обезпечаване нуждите на населението си.

За реализирането на тази задача целта на САЩ и Великобритания е била да се възстанови бързо западноевропейската икономика, особено тази на ФРГ, като е стартиран небезисвестния план „Маршал”. Известно е, че САЩ финансират този план и с част от парите върнати от СССР по т.н. Ленд Лииз договор от ВСВ.

Друга задача е била да се попречи на Русия да се развива интензивно в рамките на новата икономическа общност - СИВ. Полагат се усилия да се прекрати достъпа и до новите технологии. /прословутия по това време КОКОМ/ Така Русия е принудена да продава енергийните и други свои ресурси срещу долари с който да задоволява частично нуждите на населението си с потребителски стоки без да има възможност да бъде снабдявана срещу тези долари със съвременни технически средства и технологии.

Пето

През 1944 г. Трябва да се отбележи още едно ключово събитие за световната икономика и финанси. Подписано е Бретон Удското споразумение на което се взимат решения за валутния обмен, позиционирането на долара като резервно световно разплащателно средство и се създават предпоставки за постепенно отпадане на златния стандарт, обезпечаващ долара и възможността за печатане на необезпечени банкноти. Положени са основите на Световната банка и на Международния валутен фонд. С това решение САЩ и Англия си обезпечават пълен контрол върху световните финанси и инвестиционни процеси, както и върху вноса на петрол, както от арабските страни, така и от СССР срещу без стойностни зелени пари, които се връщат отново при тях след закупуването на техни стоки, като по  този начин се стимулира и производството в икономикити им.

Шесто 

След многобройни опити за създаване на условия за криза в СССР и страните от СИВ, особено в края на 70-те и 80-те години при управлението на Горбачов, а по-късно и на Елцин се стига до  разформироването на СССР чрез подписването на т.н. Беловежко споразумение за разпускането на СССР и създаването на междудържавно обединение между бившите съветски републики чрез който акт фактически стартира периода на колапс и разграбване на бившите съветски републики.

Междувременно през 2008 година настъпва световна икономическа криза. Фалира една от ключовите банки на ФЕД Лемън Брадърс. Основната причина за кризата е безконтролното печатане на долари и пускането им в обръщение и за инвестиции, което води до прегряването на американската и световна икономики. Кризата е временно потушена чрез още по-мащабно печатане на долари, като световния дълг достигна 330 трл. долара. Само американския външен дълг надмина 30 трл. долара

Именно тази криза е една от причините за случващото се в Украйна. Тя беше временно туширана, но на САЩ и Великобритания им бе ясно, че е необходим мащабен конфликт за стартиране на мощен инфлационен процес за нулиране на дълговете и обезценяването на валутите. Етап от създаването на тази криза бе разразилата се пандемия  от вируса Ковид-19, а по късно и стартираната от Путин СВО. Като е необходимо да се отбележи, че Русия бе провокирана за началото на военните действия, така, както през ВСВ Германия бе провокирана да нападне СССР.

Защо Украйна бе избрана от Великобритания и САЩ за военен конфликт с Русия?

В Украйна е развит силно национализмът още от времето на ВСВ, когато Западна Украйна е била съюзник на Хитлер. В Украйна е Крим. Стратегическо място за разполагане на натовски /американски, английски/ ядрен потенциал на минути разстояние от Москва и най-важното през Украйна минава петролопровода „Дружба” заради който, Русия плаща на Украйна близо 400 млн. щ.д. годишно с който ресурс, заедно с дотациите от САЩ и Великобритания бе превъоръжена Украйна. Всъщност Русия бе доведена до положение сама да финансира въоръжаването на враговете си.

Целта на Великобритания и САЩ бе чрез икономически санкции и силно влошаване жизненото равнище на населението да се създаде социална криза в Русия, която да доведе до смята на ръководството и.

Този път обаче за разлка от ВСВ, Русия изпревари. Прибра си Крим без пушка да пукне, преустанови дейноста на петролопровода през Украйна и стартира СВО, като си постави цел да даде пример какво очаква всеки, който в бъдеще предприеме враждебни действия във военно или в икономическо отношение срещу народа и страната.

Ето това са според мен основните мотиви за СВО в Украйна, както и мотивите за евентуално предстоящата реална война с Европа и САЩ, ако Великобритания и Америка не проумеят ситуацията и не разберат, че този път няма да останат извън полето на боя.

Накратко казано Русия има петрол и достатъчно други природни богатства за да си бъде самодостатъчна, а е и сериозна военна сила и повече не е съгласна да бъдът използвани богатствата и в интерес на други държави, а не в интерес на собствения и народ.

Най вероятно този материал няма да се понрави на голяма част от т.н. първосигнални хора. Никого не искам да убеждавам. Да харесваш или да не харесваш е право на всеки, а възможността да се опиташ да разбереш е дадена не всекиму. Българин съм и  не мразя,  нито  Русия, нито САЩ, нито Великобритания. И трите държави са дали твърде много на света в много от областите ни на развитие. Интернет обаче промени света по отношение на информацията. Искам да се опитам за себе си да разбера в какво време живея! Исками се и да знам и когато изнесат пушката на сцената в кое действие ще гръмне?

БИАКГ

 

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com