Четвъртък, 22 Август 2019 11:21

БРЕКЗИТ, А СЛЕД ТОВА?

И така Парламентът на Великобритания не приема споразумението на Тереза Мей с ЕС за Брекзит в частта му за „предпазната клауза”, но в същото време, същият този Парламент гласува срещу излизането на Обединеното Кралство от ЕС без споразумение.

Практически прословутата „предпазна клауза” в споразумението цели предотвратяването на връщането на проверките на границата между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и Република Ирландия, която е член на ЕС. След Брекзит тази граница ще бъде единствената сухоземна граница на Обединеното кралство с ЕС. Великобритания не иска „предпазната клауза” за която Европа твърдо държи в сучай, че има споразумение. Логичното от казаното до тук фактически е, че Великобритания желае връщането на „твърда граница” между Северна Ирландия и Република Ирландия, което може да се постигне или чрез предоговаряне на „предпазната клауза” или чрез „Брекзит без сделка”. Европа не е съгласна да се предоговаря споразумението, вече утвърдено от Тереза Мей. Защо е тази упоритост и от двете страни? Къде всъщност е проблема?

До сега Великобритания и Ирландия са части от ЕС с неговия единен пазар и свободно движение на стоки и хора и нуждата от митнически проверки не съществува. Но Брекзит може да наруши това спокойствие, като засегне живота на твърде много хора и фирми. Но основният страх на Великобритания е, че на риск ще бъде изложен крехкият мирен процес в Северна Ирландия.

Република Ирландия е сред най-богатите, най-развитите и мирни държави в света, намираща се на пето място по БВП на глава от населението и пета по индекс на човешко развитие, като по този начин има едно от най-високите нива на жизнен стандарт в света. Страната има висококачествена образователна система, а като истинска демократична държава предоставя пълна свобода на словото, политическа и икономическа свобода. Тъй като държавата води политика на неутралитет, тя не е член на НАТО. Член е на ЕС

Северна Ирландия е огнище на множество етнополитически конфликти между католици и протестанти, наричани още „националисти“ и „юнионисти“. Католиците желаят Северна Ирландия да бъде едно цяло с Република Ирландия, а протестантите — да остане част от Обединеното кралство.

Дългогодишния конфликт между „юнионисти” и „националисти” е преустановен, след като Ирландската Републиканска Армия /ИРА/ прекратява напълно военните действия, а Лондон приема да започне преговори за връщане на властта в ръцете на ирландците. Преговорите започват през юни 1996 г. и приключват на 10 април 1998 г. с подписване на споразумение, наречено впоследствие „Споразумението от Разпети петък“.

Предпазният механизъм означава „мека граница” и запазване на връзките на Северна Ирландия с Република Ирландия, а чрез нея и с ЕС. При липса на „предпазен механизъм” и установяване на „твърда граница” Северна Ирландия става неделима част от територията на Обединеното Кралство и това вече ще бъде безспорно. Това е своего рода анексиране на тази територия, която фактически е час от Република Ирландия.

И тук естествено възниква въпросът какво е отношението на Великобритания към анексирането на Крим от Русия или към анекдсирането на Северен Кипър от Турция. И в двата случая  тя е била против тези действия. А дали ще е готова Великобритания да проведе референдум за присъединяването на Северна Ирландия, както това направи Путин с Крим?  

Логично би било, че при Брекзит със сделка Великобритания в перспектива ще загуби Северна Ирландия на базата на естествените процеси на конвергенция между двете територии, като част от един остров. Тук трябва да се отбележи и факта, че излизането от „предпазната клауза” на споразумението може да стане само при взаимно съгласие на двете страни в случая на Великобритания и ЕС.

Във Великобритания все по-явно прозира страхът от Брекзит, какъвто и да е той с или без сделка. Политиката на Борис Джонсън е по-скоро блъф на базата на директната заплаха, че предпазният механизъм ще отслаби "деликатния баланс" на Споразумението от Разпети петък от 1998 г., за което и ЕС и Ирландия го предупредиха, че "Хазартът с мира и със Споразумението от Разпети петък не е добра политика."

За разлика от референдума на който британските граждани избраха излизането от ЕС /което всъщност все по-често се подлага на съмнение , като се призовава и за нов референдум/ сега Британското правителство трябва да поеме отговорноста как да стане това излизане. Ако Борис Джонсън се счита за съвременен Чърчил в случай на Брекзит без споразумение обаче, единственото Чърчилово наследство на британското правителство ще бъде - "никога толкова малко направено не е нанасяло толкова много щети на толкова много хора".

Европа деликатно подчерта, че е готова и на „твърд Брекзит”, но това ще генерира "отвратителна атмосфера" с Европейския съюз, което ще има "сериозни последици" за всяко бъдещо търговско споразумение с Великобритания.

И така оставането на Великобритания в ЕС принизяваше Короната до това държави като България и Румъния на които тя е определяла пътя на историческо развитие в определени периоди да налагат вето на предложенията и решенията и, а от друга страна и да определят законите и. Монархията, която от столетия е без Конституция да се съобразява с Конституцията на ЕС наложена и от други?!

От друга страна готово ли е Обединеното Кралство директно да бъде упрекнато в анексиране на територии, така както то упрекваше други? Как ще приемат това поданицине на Нейно Величество, а и световната общественост? Няма ли да използва Путин в свой интерес, така създалата се ситуация, особено след случая със Скрипал? Въпросите са твърде много.

В днешно време на Великобритания все по-трудно и се удава да бъде това което е била, макар много да и се иска и да полага сериозни усилия за това. Дали това са грешки в стратегическото и планиране или е нещо друго не може да се каже еднозначно.

Но, колкото и да е добра една стратегия, колкото и да са отработени средствата и начините за реализацията и, дали може да бъде променен естествения ход на нещата?

А иначе, Великобритания не трябва да бъде хулена и обиждана. Напротив, отношението към нея трябва да бъде определено уважително. Времето в което тя е доминирала в световните дела и в което време тя единствена е изградила сравнително стройна система за налагането на определен порядък, обаче явно отминава. Необходима е нова система за управление на общочовешките процеси. Но не трябва да се руши старата система преди да се изгради нова такава. А новото без уроците и опита на миналото и на историята е немислимо. Великобритания има всичко това. И то трябва да се използва.

Най-голямата илюзия на едно управление е, че всичко започва с него и че трябва да загърби и отрече всичко минало.

Всъщност решаването на този сериозен за Обединеното Кралство въпрос - Брекзит е в ръцете на един човек, колкото и парадоксално да звучи това. Това е Нейно Величество Кралицата на Великобритания! Ако не го направи Тя, няма кой друг!

 

В една притча се говори, че ако «тъмни сили» са получили или узнали тайните, които притежават «силите на светлината» и са готови да ги използват за свои «тъмни цели», трябва да се знае, че «иерархията на светлите космически сили» е установила такъв порядък при който към висшето дело на развитието на висшето съзнание и поведение на човека се допускат само «силите на светлината». Ако се случи дори най-малко отклонение от пътя на «светлината», то всички висши възможности от отклонилите се се отнемат. В тях остават само ритуали и обряди, остава формата, /в случая празното гърне/ но без вътрешното съдържание. Остава празното гърне от което е взето намиращото се в него висше духовно съдържание. Човечеството не трябва да се опасява, че "тъмни организации", опитващи се да завземат в свои ръще управлението на нашата планета и да диктуват своята воля на обитателите и може някога да се осъществи. Такива намерения могат да се осъществят частично и временно, но изцяло и завинаги – никога.

 

Ще може ли Великобритания да докаже от страната на кои сили е?

 

 

САЩ и Великобритания - за кого беше празното гърне?

 

BIACG

 

 

Media

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com