Вторник, 01 Декември 2020 14:13

КОЙ ИЗПРАТИ "МАТА ХАРИ"?

В много кратък период от време два от мастодонтите на международните СМИ, германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и английският "Файненшъл Таймс" публикуваха материали, отнасящи се за

министър председателя на Р България Бойко Борисов. Материалите касаеха скандално появилата се в медийното пространство информация относно личния му живот, а и не само. Интересното е, че в тези материали Борисов не се опитва да опровергава автентичността на изнесеното, а по-скоро се опитва да даде някакво  логично обяснение на  изтеклите факти. И тук е най-интересното и парадоксалното. Бойко Борисов показва, че не е безспорно наясно кой точно и кога е подготвил и реализирал според думите му този  компромат. Той фиксира, че това е било през 2017 година, като директно обвинява за това Русия без обаче да представя никакви конкретни доказателства за това.

Така че, според него «Мата Хари» за която премиерът не отрича, че е посещавала резиденцията му е била изпратена от руснаците.

И тук е логично да си зададем въпросите кой е имал интерес или мотив и кой е имал възможност да организира подобно, активно мероприятие. За възможностите е ясно. «Мата Хари» не е била «самотен ездач», личност която самостоятелно би се решила на подобни действия. Вероятно, а и логично тя е била представител или най-малко свързана със специални служби, които би трябвало да са получили заповед за организирането и реализацията на подобна операция. Това означава първо, че Борисов, може би без дори да осъзнава сериозността е навредил някому сериозно.

Дали това е Русия, която според него го мрази? По скоро едва ли.

Наистина с анулирането на двата проекта газовия «Южен поток» и АЕС «Белене» на пръв поглед бяха засегнати интересите на Русия, но това стана при правителството на Орешарски през 2014 година, а и пренасочването на проекта «Южен поток» се оказа стратегически по-изгодно за Русия и смяната на трасето е възможно предварително да е подготвена от самата нея. Тази промяна определено даде нови стратегически преимущества на Русия, като утвърди сътрудничеството и с Турция, както по отношение на Близкия изток, така и по отношение политиката и към Европа и Западните балкани.

Това едва ли би могло да бъде причина за такива драстични мерки от нейна страна към българския министър председател. Вярно е обаче, че Борисов направи сериозна грешка по отношение на Русия, когато по време на Българското председателство на ЕС, той изведе като водещ въпросът за присъединяването към ЕС на Западните балкани. Дали под влияние на американците, или на някой друг, но по този начин може би без дори да го осъзнава той докосна една изключително болезнена тема за руснаците и тази тема е свързана със стратегицеските цели на Русия в региона. А именно за Русия е важна бъдещата и интеграция с ЕС. Европейските технологии и руските суровини са средствата, които ще позволят и на Европа и на Русия в бъдеще да устоят на натиска и на САЩ и на Китай. Русия знае, че директно сама тя не може да реализира този процес и затова и е нужна Турция. И така влиянието и на Турция и на Русия в региона на Западните балкани е особено важно. Американците също оценяват този стратегически стремеж на Русия, като в потвърждение на това е и присъствието на почти 30 хиляден американски военен контингент в Косово. И така, ако „Турски поток” осигурява алтернативен газ за Европа това може да бъде една от причините в бъдеще за приемането Турция в ЕС. Втората опора на Русия в тази връзка е Германия със „Северен поток” 2.  И тук не става толкова въпрос за заобикалянето на Украйна при доставките на газ за Европа, колкото до лобирането на Германия в перспектива Турция и Русия да бъдат асоциирана в ЕС. Тази причина също не е толкова основателна, за подобно активно мероприятие, още повече, че  тя се случва през 2018 година след периода визиран от Борисов, а още повече само преди дни Бойко Борисов направи неоценима услуга на Русия, като наложи ветото за начало на преговорите за присъединяването на РСМ към ЕС. Това означава, че Сърбия и РСМ ще бъдат под влиянието на Русия още дълго време независимо, че и двете държави  са с обърнат взор към Европа.

Бойко Борисов не можа да прозре тази стратегия, като нищо чудно при разговорите му с Владимир Путин да му е било подсказано да не проявява свръх инициатива по този въпрос. Какво се получи, инициатива на България за присъединяването на Западните балкани към ЕС и в същото време България налага вето.

И така предположението, че Русия би могла да е организатор на провокацията срещу Борисов е по-скоро несъстоятелно, отколкото реално. Кои са тогава другите съществуващи варианти? Кой би имал сериозен интерес да го «накаже» за определени негови действия.

Може би трябва да се върнем малко по назад във времето. През 2012 година е организиран атентат срещу еврейски туристи на летище Сарафово. Загиват шестима граждани на Израел.

"Имаме данни, че атентатът е финансиран от Хизбула. Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на Хизбула". Това заявява вътрешния министър на страната Цветан Цветанов.

Нека припомним, че атентатът се случва година след началото на «арабската революция» /март 2011/  в Сирия срещу Башар Асад. Русия, която поддържа Асад все още не се е намесила активно във военните действия.

Ако се потвърди, че атентатът в Сарафово и обвиненията срещу Хизбула и Иран са верни, това дават сериозно основание на САЩ и Израел за директни военни удари, както срещу Иран, така и срещу Сирия. Това би попречило на Русия да се намеси в конфликта

Но интересното е, че Бойко Борисов не потвърждава тази хипотеза и такива удари просто не последват.

Напротив, след атентата следват две много интересни оставки.

Първата оставка е на генерал Дейвид Петреус по това време директор на ЦРУ. Неочаквано и внезапно той подава оставка на 09.11.2012 след разкриване на медиите за негова любовна афера с биографката му на която той е разкривал секретна информация. Бивш генерал, ръководил американската военна инвазия в Ирак и Афганистан преди да оглави влиятелното разузнавателно управление на САЩ на 6.09.2011 година.

Интересното е, че като шеф на ЦРУ Петреус посещава България през м.юни 2012 година. Буквално месец преди атентата в Бургас.
Той е бил на тайно посещение в България от 5 до 7 юни 2012 година. Ген. Петреус се е срещнал с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, военния министър Аню Ангелов и с всички директори на български разузнавателни служби, се казва в прессъобщението, публикувано на сайта на американското посолство след отпътуването му. След оставката си като директор на ЦРУ Дейвид Петреус е осъден на две години пробация и 100 000 долара глоба, заради споделянето на класифицирана информация пред Пола Броудуел, докато е поддържал извънбрачна връзка с нея.

Втората оставка е на израелския министър на отбраната Ехуд Барак. На 11.11.2012 година той изненадващо обявява решението си, че се оттегля от политическия живот, като заявява, че иска да се посвети на семейството си.  70-годишният Барак е смятан за номер две в тогавашното правителство. Той е и израелският военен с най-много отличия. Барак, който е смятан за един от най-добрите военни експерти в страната, влиза в политиката в средата на 90-те години на миналия век след оттеглянето си от армията. Той е премиер между 1999 и 2001 г., а през януари 2011 г. напуска Партията на труда, но запазва поста си на министър на отбраната в правителството на Бенямин Нетаняху, съставено от религиозни партии и от крайната десница.

Малко след тези две оставки на 3.12.2012 година премиерът Бойко Борисов е поканен на среща при американския президент Барак Обама. В срещата са участват министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов. В разговора е била засегната и темата за атентата в Сарафово. И тук Бойко Борисов допуска сериозна грешка, като не потвърждава изявленията на Нетаняху и Обама за ролята на Хизбула, а заявява на срещата, че все още липсват всички звена за да може да се стигне до извършителя.  „И той знае и аз знам кои са, но Обама се съгласи с мен, че пред съда са необходими твърди доказателства”, заявява след срещата премиерът Борисов. Той заявява също, „че е невероятно как за един извършител има визуални и ДНК данни, а все още не е заловен.” А може би още тогава Борисов е имал информация кой е организирал атентата?

Основните очаквания след атентата в Сарафово са нападение срещу Иран или срещу Сирия и обявяването на Хизбула за терористична организация, както и влошаване на отношенията между България и Палестина.

И така отказът на Борисов да потвърди, че Хизбула е организатор на атентата в Бургас води до практическа невъзможност САЩ и Израел да изпълнят стратегическите си цели, а именно намеса във военните действия в Сирия преди намесата на Русия и последвалите след атентата оставки на висши техни служители.

Оказва се обаче, че в този случай Борисов е бил прав в позицията си, като обаче е защитил интересите на Русия.

На 8 декември 2014 става ясно, че от 5-ти декември 2014 Петко Сертов, бивш шеф на ДАНС е в неизвестност. След като оставя двата си мобилни телефона у дома, той напуска жилището си и оттогава съпругата му няма информация къде е. По-късно от записи на видеокамери става ясно, че е отпътувал в посока Гърция с лек автомобил. Смята се, че в рамките на този един месец Сертов, който фактически се явява един от гарантите за вложените от палестинците пари в КТБ е бил на среща с техни представители в Гърция. Предполага се също така, че му е било поискано обяснение за ситуацията с банката, както и му е било предадено послание до службите и правителството, какво ще се случи на гарантите в случай, че парите им не бъдат възстановени. А гарантите са били премиера и шефа на ДАНС.

На 12 януари 2015 г., Сертов се завръща в страната.

На 19.12.2014 в световната преса гръмва новината, че службите за сигурност на Хизбула са задържали Мохамем Шорба. Това съобщение обръща на 180 градуса лансираната досега версия, че Хизбула изцяло стои зад трагедията на летище Сарафово на 18 юли 2012 година.  
Шорба е ливанец, който се издига до един от най-отговорните постове в Хизбула. При задържането си той признал, че е работил за Мосад, които го внедрили в една Южноазиатска държава. Той вербува за тайната кауза още четирима души, които също са арестувани. Задържането на Шорба показва, че зад атентата в България стоят чужди тайни служби, които използват внедрени хора в Хизбула, за да я компрометират пред света и да докажат, че мястото и е в списъка на терористичните организации.  

И така Израел губи освен шестима свои граждани туристи в България убити при атентата, като по-лошото е, че се прокрадва хипотезата, че самата държава Израел е организирала атентата и убийството им, като и Мосад губи петима високопоставени агенти внедрени в управлението на Хизбула. Това вече едва ли Израел ще отмине с лека ръка. 

Остава въпросът как е решен въпросът с американците, които не са претърпели чак такива загуби като Израел в тази ситуация.  Сенатът на САЩ утвърждава г-жа Херо Мустафа за  посланик в България на 26 септември 2019 г. тя се заклева на церемония в Държавния департамент във Вашингтон във вторник 15 октомври, а в сряда 16 пристига в страната ни. Връчва акредитивните си писма на 18 октомври, а на 8 ноември на страниците на американското посолство в София е публикувано съобщението за посещението на министър-председателя Бойко Борисов в САЩ на 25 ноември и срещата му с Доналд Тръмп.

Всъщност на тази среща Бойко Борисов гарантира, че ще изпълни безпрекословно исканията на американците:

  • покупката на самолетите F-16 и авансовото им плащане;
  • декларациите от Гърция за 20 % участие в проекта Бургас -Александропулис за транспорта на американски газ;
  • обещанието за 3.1% разходи за въоръжаване в бъдеще;
  • декларация за изграждането на координационен /логистичен/ център на Черно море.

Или всичко за около 5 млр. щ.д.

И така Борисов плаща на американците, но не и на Израел, които най-вероятно за загубили и значителни финансови средства при фалита на КТБ. Независимо, че България взима 16 млр. лв. кредит от който връща парите на палестинците, които са били депозирани в КТБ и се разплаща с вложителите на банката, но не си търси парите от кредитополучателите, като на всичкото отгоре усвоява и гаранциите им.

И така, налагащата се хипотеза от разсъжденията по-горе е, че по-малко вероятно е Русия, чрез президента Радев, както твърди Борисов да стои зад проведеното срещу него активно мероприятие. САЩ също могат да бъдат изключени поради факта, че са компенсирани сериозно за претърпените щети. По-вероятно е силно да е засегната някоя от специалните служби на Израел. А тази държава многократно е доказвала, че с нея шега не бива и че «забавя, но не забравя». Примери едва ли са нужни. Ако това е така, а Бойко Борисов е трябвало да бъде информиран своевременно от съответните наши служби за ситуацията в негов интерес определено е да се оттегли максимално бълзо от заеманата позиция и да търси тих пристан, макар че това няма да е толкова лесно при тези обстоятелства. Ако иска обаче да остане на поста министър председател ще трябва да намери начин да се "откупи", както го е направил с американците, ако вече не е твърде късно. Създалата се ситуация е резултат от недалновидната външна политика на премиера на България при която балансът на интересите на великите сили на наша територия не се реализира на светло, като честно и откровенно се поставя интереса на всеки един от участниците.

 BIACG

по материали от интернет

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified on Четвъртък, 03 Декември 2020 06:33

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com