САУДИТСКА АРАБИЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ НЕФТА

Саудитска Арабия обяви, че встъпва в пост нефтената епоха и се надява, че строящите се „мегаполиси на бъдещето" ще обезпечат диверсификация и ръст на икономиката на страната. За това заяви управляващият директор на проекта King Abdullah  Economic City /KAEC/ – Фахт ал-Рашид на форума в Давос съобщава CNBC.

"Ние разчитаме на развитието на пристанищата, индустрията за развлечения, а също така на внедряването на иновации и на строителството" – заяви той.

Ал-Рашид ръководи създаването на мегаполиса KAEC, който както се предполага ще способства за развитието на ръста на търговията на Саудитска Арабия с останалия свят. Градът е основан през 2006 година на брега на Червено море на 100 км от Джеда. Съвкупната стойност на поекта ще бъде 100 млр. долара.

В Ер Рияд считат, че региона прилежащ към Червено море може да стане катализатор за ускорение ръста на световната икономика.

През октомври 2017 година Саудитска Арабия обяви за плановете си по строителството на иновационния град NEOM на брега на Червено море. Инвестициите в този проект в началния етап ще са около 500 млр. долара, средства отделени от правителството на кралството, неговия суверенен фонд, както и от частни инвеститори.

През април 2016 година Ер-Рияд обнародва програмата си „Визия 2030” – дългосрочен план за трансформиране на икономиката на кралството в следващите 10-15 години с цел драстично намаляване на икономиката му от нефтената зависимост.

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com