ГОТВИ СЕ "СДЕЛКАТА НА ВЕКА”

  • Сряда, 07 Март 2018 10:05

Вестник „Ал-Араби ал-Джадит, който излиза в Лондон позовавайки се на египетски дипломатически източници отразява случващото се по така наречената „сделка на века” – палестинско-израелските преговори, които се водят в момента и след които преговори се очаква нормализация на отношенията между Израел и арабския свят.

Според публикацията, наследникът на престола на Саудитска арабия се е срещнал с представители на израелското ръководство на която среща е постигнато съгласие по плана за урегулиране, който се подготвя от американската администрация. Египет е оказал значителен натиск както над Палестинската администрация, така и над движението ХАМАС с цел да ги накара да приемат предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Мохамед бин Салман изпълнява основната част от работата по реализирането на „сделката на века”. Основен елемент от нея ще бъде включването на Израел към проекта за развитие на огромни територии по крайбрежието на Червено море и строителството на „града на бъдещето”, който ще включва в себе си и предадените на Саудитска арабия острови” отбелязва вестникът.

Съгласно публикацията, американската мирна инициатива ще бъде оформена в края на март 2018 година във вид на вече готово предложение. Абдула II бин ал-Хусейн, настоящият крал на Хашимитското кралство Йордания, пределно откровен е изразил безспокойството си за това, че президентът Донълд Тръмп е с намерение да наложи договореностите, а не да позволи на страните да съгласуват всички въпроси самостоятелно. Йорданския крал е коментирал с ливанският премиер Саад ал-Харири, че да се повлияе на това решение е невъзможно. Кралят на Йордания е признал, че знае за плана значително по-малко отколкото принца наследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който ще има възможността да „продаде” този план на председателя на Палестинската национална администрация Махмуд Абас. Ръководителят на ООП ще се опита да отклони налаганите му условия, но тези опити ще бъдат обречени на провал, тъй като по думите на монарха урегулирането на взаимоотношенията между двете страни ще бъде невъзможно без гаранциите за Израел от страна на САЩ.

Както съобщава излизащият в Ливан вестник „Ал-Дияр” още на срещата в Давос кралят на Йордания Абдула ІІ е запознал министър-председателят на Ливан Саад ал-Харири с плановете за палестино-израелското регулиране на отношенията подготвяно от администрацията на САЩ. Според вестника планът предполага предаване на палестинците на 90% от Западния бряг. Столица на палестинската държава ще стане часта от арабските райони на Източен Ерусалим. Палестинците ще могат да не признават Израел за еврейска държава, но в този случай ще трябва да се откажат от правата си за връщане на бежанците. Последното е принципно важно за Ливан на чиято територия се намират стотици хиляди палестински бежанци.

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com