Американско-иранският конфликт в Ирак е нарушение на суверенитета му

Арабски свят

Превод от Арабски език!

Проф. д.ик.н., д.пол.н. Карим Наама

Алсистани: Американско-иранският конфликт в Ирак е нарушение на суверенитета му

Петък -10 януари 2020 г.

Върховният шиитски водач Али ал-Систани

Багдад: «Близкия изток онлайн»

Днес, петък върховният шиитски религиозен водач в Ирак Али Ал Систани осъди нападенията, обменяни от САЩ и Иран на иракската земя, и предупреди за влошаване на сигурността в страната и региона по-всеобхватен начин, като резултат от конфронтацията между Вашингтон и Техеран.

Според информационната агенция Reuters Систани заяви, че "тези атаки нарушават суверенитета на Ирак и че не трябва да се допуска външни сили да определят съдбата на страната", и добави, че "иранско-американският конфликт в Ирак е нарушение на иракския суверенитет и сериозно нападение."

Той добави: "Това, което се случи в последните дни, са сериозни атаки и многократни атаки срещу иракския суверенитет, със слабост на властите при изправяне пред тези нарушения. Хората тук достатъчно са се страдали от десетилетия."

Ал Систани направи своите забележки в петъчната си проповед, която се произнесе чрез неговия представител в град Кербала.

Иран започна ракетно нападение в сряда на две американски бази в Ирак в отговор на убийството на Вашингтон на Касем Солеймани, командир на иранския „Полк на Ал Кудс“ в иранска „революционна гвардия“, при въздушна атака миналия петък. Той също беше убит със Солеймани при американската атака Абу Махди Ал Мухандис. , Вицепрезидент на "Народните милици – Popular Mobilization Forces – Алхашд Ал шааби" на Ирак.

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com