ЗАВЪРШИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ГЛАВАТА НА РИМОКАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА ПАПА ФРАНЦИСК В РЕПУБЛИКА ИРАК

  • Вторник, 09 Март 2021 15:03

Проф. д.ик.н., д.п.н. Карим Наама

Успех на диалога между религиите и плурализма!
 
Посещението на Папата в Ирак завърши с успех, мирно и сигурно и последните му думи преди отпътуването му бяха „Винаги ще помня Ирак“.

Това посещение е знаково и с голямо значение за преразглеждане на международните отношения, които се нуждаят от промяна. Такава промяна може да бъде осъществена с участието на световни лидери духовници като Папа Франциск, Ал Саийд Али Ал систани и др.

Тези лидери имат за цел нормализация на отношенията между държавите, решаване на конфликти, социалната справедливост, защита на правата на човека и други хуманитарни цели свързани с живота на хората и мирното съжителство между хората без оглед на религия, етнос или раса.

Историческото посещение на Папа Франциск в Ирак беше добро и градивно и носи посланието за връщането на сигурността в Месопотамия. Посещението постави предизвикателство за сигурността и дипломацията пред Багдад. Чрез него Папата изрази подкрепа на християните в Ирак, една от най-старите християнски групи в света. Също такава подкрепа беше изразена по категоричен начин и от Аяат аллах Саийд Али Ал систани.

За срещата си с Аяат Аллах Саийд Али Ал систани Папата заяви по време на пресконференция в самолета при заминаването си от Ирак, че е срещнал мъдър човек и каза още: „Това представлява универсално послание, което според мен беше мой дълг да направя. Това бе поклонение на вяра и покаяние и среща с велик, мъдър и благочестив духовник, и това беше очевидно само чрез неговото изслушване“.

От друга страна според американския президент "Байдън", посещението на Папата на исторически места в Ирак, включително родното място на пророка Ибрахим-Аврам, срещата на шиитския духовник Али ал Систани в Наджаф и извършването на молитва в Мосул са символ на надежда за целия света.

Голямо значение за това посещение има изразената подкрепата за него от Великият имам д-р Ахмед Ал-Тайб, шейх на Ал-Азхар в АР Египет, ръководител на Съвета на мюсюлманските старейшини, който приветства посещението на Негово Светейшество, Папа Франциск в Ирак, описвайки го като историческо и смело.

Негово Високопреосвещенство заяви в социалната мрежа „Twitter“: „Историческото и смело посещение на моя брат Папа Франциск в скъпия Ирак носи послание за мир, солидарност и подкрепа за целия иракски народ.

Това пътуване идва две години след съвместното посещение на Великия имам, д-р Ахмед Ал-Тайб, шейх на Ал-Азхар и Негово Светейшество папа Франциск в ОАЕ, по време на което те подписаха Документа за човешкото братство на 4 февруари 2019 г .; Последва съвместно сътрудничество между двете религиозни институции по много хуманитарни въпроси и създаването на Върховния комитет за човешко братство.

Освен това, важно е да се отбележи, че Световният съвет за толерантност и мир похвали декларацията на иракския премиер Мустафа Ал-Каземи, който обяви 6 март като Национален ден за толерантност и съжителство в Ирак, по повод историческата среща, събрала Папа Франциск, и иракският духовник и лидер Аятоала Саийд Али ал Систани, в град Наджаф.

Ахмед бин Мохамад Ал-Джаруан, председател на Международния съвет за толерантност и мир, заяви в изявление по този повод: "Такива тенденции са в съответствие с целите на Световния съвет за толерантност и мир и неговите основни принципи, призоваващи за толерантност и постигане на мирно съжителство между религии и етнически групи, подчертавайки значението на постигането и укрепването на стабилността и мира в Ирак и отхвърляйки сектантството, бичът на тероризма и конфликтите, довели до смърт, разрушения и преследване."


Ал Джаруан потвърди, че Съветът силно подкрепя това историческо събитие, което представлява истинско въплъщение на любов, благородство, солидарност, единство и консолидиране на ценностите на съжителството между всички иракски фракции и групи, а също така представлява силно послание, призоваващо за подкрепа за стабилността на Ирак и възстановяването на тази страна, пострадала от бича на войната и сектантството.

В заключение, посещението на папата беше празник на историята на плурализма в Ирак, наследство, което той се надяваше да продължи. "Религиозното, културното и етническото многообразие, което е отличителен белег на иракското общество от хилядолетия, е ценен ресурс, от който да се черпи, а не пречка, която трябва да бъде премахната", каза Главата на Римокатолическата Църква Папа Франциск по време на реч в президентския дворец на Ирак.

Това посещение доказва, че диалогът между религиите и културите е възможен и не се нуждае от задграничен паспорт и виза, когато имаме човешки ресурси с интелект с качествено лидерство и разбиране на другостта.

"Надеждата е по-силна от смъртта, а мирът е по-силен от войната! Пътят до пълно възстановяване може все още да е дълъг, но ви моля, не се отчайвайте!" Това заяви Главата на Римокатолическата Църква Папа Франциск преди отпътуването си от Ирак.

 

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com