Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна на 2 юли в Истанбул в резиденция Тарабя с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Подробности за преговорите не се съобщават. В редица СМИ срещата се разглежда като евентуална подготовка във връзка с преговори между турския лидер и неговия руски колега Владимир Путин на ежегодната среща на „Г-20”  в Хамбург на 7-8 юли на която среща ще участват и двамата лидери. Алтернативните предположения за темата на разговорите е действията на Турция и Русия във връзка с ултиматума на редица арабски страни към Катар.

На 30 юни руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с турския си колега. Двамата лидери обсъдиха ключовите аспекти от усилията за преодоляване на сирийската криза с оглед на международната среща в Астана, насрочена за началото на юли.

По късно на 1 юли Владимир Путин е провел телефонен разговор с емира на Катар шейх Тамим бен Хамад Ал Тани. Отбелязва се, че разговорът се е състоял по инициатива на Катарската страна. Подробно е била обсъдена кризата в отношенията на Катар с редеца страни от района на Персийския залив. Владимир Путин е подчертал важността на политико-дипломатическите усилия  насочени към преодоляването на съществуващите противоречия и нормализирането на създадената сложна ситуация в региона. Също така от Кремъл отбелязват, че е продължила обяната на мнения по актуалните въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на редица перспективни проекти в това число в инвестиционната и енергийната области.

Същият ден руският президент е провел разговор и с краля на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халиф. По време на беседата е била обсъдена реализацията на договореностите постигнати на преговорите между двете страни на високо междудържавно ниво през септември 2016 год. в Москва.  

При обмена на мнения по ситуацията около Катар е било отбелязано, че това състояние оказва негативно влияние на и без това сложната ситуация в Близкия изток – съобщават от пресслужбата на Кремъл.

През юни редица държави в т.ч. Саудитска Арабия, Египет, Бахрийн и ОАЕ обявиха за прекъсване на дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки Доха в дестабилизаране на вътрешнополитическата обстановка в арабските държави, а също така и в поддържане на тероризма.

По късно Кувейт като посредник в конфликта предаде на Катар условията, които е необходимо да изпълни Катар за излизането от кризата. От Доха бе поискано да преустанови дипломатическите си отношения с Иран, да закрие телевизионния си канал „Ал Джазира” и да прекрати военното си сътрудничество с Турция. Катар заяви, че този ултиматум е неизпълним.

 

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com