ФАКТИТЕ 18 МАЙ 1998

БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННО-АНАЛИТИЧНА КОНСУЛТАНТСКА ГРУПА

ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА - ФАКТИ И АНАЛИЗИ

БИАКГ е отдел на MTT Internatiоnal

 

Ежедневен преглед на Българския печат

*Прегледа представлява синтезирана извадка от новините, публикувани във всички ежедневници в България

Фактите за 18 Май 1998

Политика

 • Премиерът Иван Костов ще вземе участие в честването на 50-годишнината от създаването на многостранната търговска система/ГАТТ/ и в конференцията на министрите на Световната търговска организация/СТО/, която се провежда от 18.05. до 20.05.1998 год. в Женева. В рамките на форума българският премиер ще се срещне с президента на Швейцарската конфедерация Флавио Коти, с премиера на Италия Романо Проди, с премиера на Норвегия Шел Магне Бондевик и с премиера на Словения Янез Дърновшек.
 • Министърът на външните работи Надежда Михайлова ще се срещне с министъра на външните работи на Узбекистан Абдулазис Камилов, който пристига на официално посещение в София. Тема на разговора ще бъдат разширяването на двустранните отношения и проблемите около възстановяването Пътя на коприната.
 • Лидерът на Евролевицата Александър Томов ще вземе участие в заседание на Изпълнителния комитет/ИК/ на Социалистическия интернационал, което се провежда в Осло. Предмет на обсъждане ще бъдат проблемите на бедността и икономическите кризи в условията на глобализация.

Икономика

 • Директорът на Световната банка/СБ/ за Югоизточна Европа Кенет Лей, който е на посещение в страната, определи прогнозата си за развитието на българската икономика като "предпазливо оптимистична". Основните опасения се свързват с хода на приватизацията и с ефективността на програмите за социална защита, от които зависи стабилността на валутния борд.
 • Вицепремиерът Александър Божков ще представи възможностите за инвестиране в България на форум в Лондон, организиран от инвестиционната банка "Джей Пи Морган". Преди отпътуването си вицепремиерът отбеляза като основен недостатък на едногодишната дейност на правителството лошото управление на държавната собственост. Ускорената приватизация се посочва като основното средство за преодоляване декапитализацията на предприятията. В момента около 35% от държавните активи са предоставени на приватизационните посредници.
 • По данни на Агенцията за приватизация от продажбата на 30 държавни предприятия до края на 1998 год. се очакват постъпления в размер на 220 млн. USD. В списъка, който трябва да бъде одобрен от правителството, са включени: "Химко" - гр. Враца, "Петрол", "Фармация", "Трояфарм", "Софарма", "Дюни", "Русалка", "Елените", "Грандхотел София", хотел "Самоков". Предвижда се приходите от тези сделки да се използват за намаляване на външния дълг.
 • Българските брейди облигации стабилизираха цените си, като: FLIRB нараснаха с 0,375 цента до 66,000 цента, IAB - повишение с 0,125 цента до 77,000 цента и DISC - понижение с 0,375 цента до 80,000 цента.

Централен курс на БНБ за 18.05.1998

валута код за лева
Германска марка DMA 1 1000,00
Щатски долар USD 1 1778,30
Британска лира GBP 1 2900,00
Швейцарски франк CHF 1 1202,40
ЕКЮ XEU 1 1965,00
Японска йена JPY 100 1327,30

Bulgarian Information Analytic and Consulting Group is division of MTT International and offers chronological and thematic analyses concerning the political economic aspects of the Bulgarian reality.
For more information visit http://www.biacg.com

In addition to the summery of the analyses presented in the bulletin we can provide the full size analyses if requested as follow:

 • Political economic situation in Bulgaria
 • Basic political formations
 • Process of privatisation
 • Investment activity
 • Oil industry
 • Power engineering
 • Agriculture
 • Tourism
 • Organised crime

BIAC Group offers also analyses and consultations on topics connected with Bulgaria which are of interest for the client as well as translation of articles from the Bulgarian press.

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com