Проф. д.ик.н., д.п.н. Карим Наама

Успех на диалога между религиите и плурализма!
 
Посещението на Папата в Ирак завърши с успех, мирно и сигурно и последните му думи преди отпътуването му бяха „Винаги ще помня Ирак“.

Това посещение е знаково и с голямо значение за преразглеждане на международните отношения, които се нуждаят от промяна. Такава промяна може да бъде осъществена с участието на световни лидери духовници като Папа Франциск, Ал Саийд Али Ал систани и др.

Тези лидери имат за цел нормализация на отношенията между държавите, решаване на конфликти, социалната справедливост, защита на правата на човека и други хуманитарни цели свързани с живота на хората и мирното съжителство между хората без оглед на религия, етнос или раса.

Историческото посещение на Папа Франциск в Ирак беше добро и градивно и носи посланието за връщането на сигурността в Месопотамия. Посещението постави предизвикателство за сигурността и дипломацията пред Багдад. Чрез него Папата изрази подкрепа на християните в Ирак, една от най-старите християнски групи в света. Също такава подкрепа беше изразена по категоричен начин и от Аяат аллах Саийд Али Ал систани.

За срещата си с Аяат Аллах Саийд Али Ал систани Папата заяви по време на пресконференция в самолета при заминаването си от Ирак, че е срещнал мъдър човек и каза още: „Това представлява универсално послание, което според мен беше мой дълг да направя. Това бе поклонение на вяра и покаяние и среща с велик, мъдър и благочестив духовник, и това беше очевидно само чрез неговото изслушване“.

От друга страна според американския президент "Байдън", посещението на Папата на исторически места в Ирак, включително родното място на пророка Ибрахим-Аврам, срещата на шиитския духовник Али ал Систани в Наджаф и извършването на молитва в Мосул са символ на надежда за целия света.

Голямо значение за това посещение има изразената подкрепата за него от Великият имам д-р Ахмед Ал-Тайб, шейх на Ал-Азхар в АР Египет, ръководител на Съвета на мюсюлманските старейшини, който приветства посещението на Негово Светейшество, Папа Франциск в Ирак, описвайки го като историческо и смело.

Негово Високопреосвещенство заяви в социалната мрежа „Twitter“: „Историческото и смело посещение на моя брат Папа Франциск в скъпия Ирак носи послание за мир, солидарност и подкрепа за целия иракски народ.

Това пътуване идва две години след съвместното посещение на Великия имам, д-р Ахмед Ал-Тайб, шейх на Ал-Азхар и Негово Светейшество папа Франциск в ОАЕ, по време на което те подписаха Документа за човешкото братство на 4 февруари 2019 г .; Последва съвместно сътрудничество между двете религиозни институции по много хуманитарни въпроси и създаването на Върховния комитет за човешко братство.

Освен това, важно е да се отбележи, че Световният съвет за толерантност и мир похвали декларацията на иракския премиер Мустафа Ал-Каземи, който обяви 6 март като Национален ден за толерантност и съжителство в Ирак, по повод историческата среща, събрала Папа Франциск, и иракският духовник и лидер Аятоала Саийд Али ал Систани, в град Наджаф.

Ахмед бин Мохамад Ал-Джаруан, председател на Международния съвет за толерантност и мир, заяви в изявление по този повод: "Такива тенденции са в съответствие с целите на Световния съвет за толерантност и мир и неговите основни принципи, призоваващи за толерантност и постигане на мирно съжителство между религии и етнически групи, подчертавайки значението на постигането и укрепването на стабилността и мира в Ирак и отхвърляйки сектантството, бичът на тероризма и конфликтите, довели до смърт, разрушения и преследване."


Ал Джаруан потвърди, че Съветът силно подкрепя това историческо събитие, което представлява истинско въплъщение на любов, благородство, солидарност, единство и консолидиране на ценностите на съжителството между всички иракски фракции и групи, а също така представлява силно послание, призоваващо за подкрепа за стабилността на Ирак и възстановяването на тази страна, пострадала от бича на войната и сектантството.

В заключение, посещението на папата беше празник на историята на плурализма в Ирак, наследство, което той се надяваше да продължи. "Религиозното, културното и етническото многообразие, което е отличителен белег на иракското общество от хилядолетия, е ценен ресурс, от който да се черпи, а не пречка, която трябва да бъде премахната", каза Главата на Римокатолическата Църква Папа Франциск по време на реч в президентския дворец на Ирак.

Това посещение доказва, че диалогът между религиите и културите е възможен и не се нуждае от задграничен паспорт и виза, когато имаме човешки ресурси с интелект с качествено лидерство и разбиране на другостта.

"Надеждата е по-силна от смъртта, а мирът е по-силен от войната! Пътят до пълно възстановяване може все още да е дълъг, но ви моля, не се отчайвайте!" Това заяви Главата на Римокатолическата Църква Папа Франциск преди отпътуването си от Ирак.

 

В много кратък период от време два от мастодонтите на международните СМИ, германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и английският "Файненшъл Таймс" публикуваха материали, отнасящи се за

ПЛАТОН МИ Е ПРИЯТЕЛ /ВИКТОР ЛИЛОВ МИ Е КОЛЕГА/, НО ИСТИНАТА МИ Е ПО-СКЪПА...

КОПИРАНО ОТ ФЕЙСБУК...

https://web.facebook.com/permalink.php?story_fbid=663159107585506&id=100016742685916

Виктор Лилов

Вчера в 5:09 ч. ·

За Вас Преслав.
Предвид многото опити да се даде отговор на сагата с националния превозвач-Балкан”, и за информация на обществеността ви предоставям следния пост.

 Какво ще промени рецесията към която устремно се движим?

Пекин овладя инфекцията с карантини и временни болници, а Сеул - чрез масово тестване

Китай, който се превърна в "дом" на нов коронавирус, миналата седмица в продължение на пет дни регистрира липсата на нови заразени.

Досега западните страни са ужасени от броя на смъртните случаи от коронавируса COVID-2019. А някои, като Швеция, отказват да публикуват данни за броя на болните и починалите. Епидемичната ситуация на изток се променя към по-добра.

Статистическите данни обаче леко развалиха уикенда. В неделя и понеделник лекарите идентифицираха 16 нови случая на инфекция. От тях 4 са жители на град Ухан, откъдето започна разпространението на инфекцията. Останалите 12 са жители на Шанхай, Пекин, Гуандун и други градове.

В същото време смъртността от коронавирус в Китай наистина е намаляла многократно. В неделя починаха 14 души, всички жители на провинция Хубей. По този начин броят на загиналите от края на декември миналата година в КНР достигна 3213 души. За сравнение-извън Китай този брой вече е надхвърлен, въпреки че епидемията бушува само за около месец.

Междувременно в Китай от болниците се изписват 500-800 души дневно! Сега в клиниките остават само тежко болни пациенти. Има около 2,9 хиляди души. И броят им постепенно намалява. В провинция Хубей и по-специално в Ухан се затварят болници, разкрити по време на епидемията. Лекарите, събрани от цялата страна, отпътуват към провинциите си.

Най-важното е, че китайските лекари са готови да споделят своя опит в борбата с епидемията с целия свят. Екип от девет китайски специалисти (тази група включва епидемиолози, лекари, специализирани в интензивни грижи и плазмена терапия), отиде в Италия, за да помогне за справяне с разпространението на коронавируса. Апенините все още водят в броя на смъртните случаи.

Със себе си китайските лекари донесоха 31 тона медицинско оборудване (лекарства, апарати за изкуствена вентилация на белите дробове, пейсмейкъри). Специално място в този списък заема кръвната плазма на възстановените пациенти. Китайските лекари я използват като лечение на заразени пациенти. Смята се, че това е един от оптималните начини за лечение.

Южна Корея е втората страна в света след Китай, където ситуацията с коронавируса бе изключително тежка. Въпреки това, в петък, 13 март, епидемичната обстановка започна да се подобрява. Броят на пациентите, които се възстановяват и се изпращат вкъщи, се е увеличил драстично в сравнение с броя на новите заболели.

Властите обясняват успеха си с факта, че тестването за коронавирус е станало широко достъпно за местните жители. В градовете се движат мобилни лаборатории, където всеки може да премине тампон за коронавирусна инфекция. Такава мярка намалява тежестта върху болниците и намалява риска от инфекция на лекарите и другите. Има почти 100 такива лаборатории.

В допълнение, Южна Корея тръгна по пътя на Китай и въведе строги ограничителни мерки в страната: затвори всички учебни заведения, прехвърли няколко милиона работници на разстояние, забрани провеждането на масови събития. Във всички сгради са монтирани термовизионни камери, определящи температурата. 51 милиона души попаднаха под ограниченията.

БИАКГ

 

 

БИОТЕРОРИЗМЪТ – СКРИТАТА ВОЙНА.

Издателство „Захари Стоянов” - 2012 год.

Автор Проф. Д-р Камен Плочев, д.м.н. ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести ВМА

 

Кризата с вируса COVID-19 вече е безспорен факт. Колко е мащабна, пандемия ли е или симптомите и са като на обикновен грип може би е безсмислено толкова да се разсъждава и дискутира.

Началото на 2020 година бе белязано с три събития, които в голяма степен ще бъдат определящи при предстоящите промени очакващи световната политическа и икономическа системи. Това са предприетия импийчмънт по отношение на американския президент Доналд Тръм, китайския корона вирус и смяната на правителството в Русия.

Американско-иранският конфликт в Ирак е нарушение на суверенитета му

Арабски свят

Превод от Арабски език!

Проф. д.ик.н., д.пол.н. Карим Наама

Алсистани: Американско-иранският конфликт в Ирак е нарушение на суверенитета му

Петък -10 януари 2020 г.

Върховният шиитски водач Али ал-Систани

Багдад: «Близкия изток онлайн»

Днес, петък върховният шиитски религиозен водач в Ирак Али Ал Систани осъди нападенията, обменяни от САЩ и Иран на иракската земя, и предупреди за влошаване на сигурността в страната и региона по-всеобхватен начин, като резултат от конфронтацията между Вашингтон и Техеран.

Според информационната агенция Reuters Систани заяви, че "тези атаки нарушават суверенитета на Ирак и че не трябва да се допуска външни сили да определят съдбата на страната", и добави, че "иранско-американският конфликт в Ирак е нарушение на иракския суверенитет и сериозно нападение."

Той добави: "Това, което се случи в последните дни, са сериозни атаки и многократни атаки срещу иракския суверенитет, със слабост на властите при изправяне пред тези нарушения. Хората тук достатъчно са се страдали от десетилетия."

Ал Систани направи своите забележки в петъчната си проповед, която се произнесе чрез неговия представител в град Кербала.

Иран започна ракетно нападение в сряда на две американски бази в Ирак в отговор на убийството на Вашингтон на Касем Солеймани, командир на иранския „Полк на Ал Кудс“ в иранска „революционна гвардия“, при въздушна атака миналия петък. Той също беше убит със Солеймани при американската атака Абу Махди Ал Мухандис. , Вицепрезидент на "Народните милици – Popular Mobilization Forces – Алхашд Ал шааби" на Ирак.

И така през юли тази година завърши мандатът на бившият посланик на САЩ у нас Ерик Рубин и той напуска страната ни. По предложение на Президента Доналд Тръмп за


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mttbgcom/public_html/biacg.com/templates/ot_dulcet/html/com_k2/templates/default/category.php on line 283

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com