БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННО-АНАЛИТИЧНА КОНСУЛТАНТСКА ГРУПА

ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА - ФАКТИ И АНАЛИЗИ

БИАКГ е отдел на MTT Internatiоnal

 

Ежедневен преглед на Българския печат

*Прегледът представлява синтезирана извадка от новините, публикувани във всички ежедневници в България

Фактите за 01 юни 1998

Политика

 • Президентът Петър Стоянов ще свика на 03.06.1998 год. заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Предмет на обсъждане ще бъде "Регионалната сигурност на Балканите - европейската отговорност на Балканите."
 • Министърът на външните работи Надежда Михайлова, която участва в работата на Съвета за евроатлантическо партньорство в Люксембург, изрази готовността на българското правителство да даде "по подходящ начин своя принос" при решаването на кризата в Косово и укрепването на сигурността в региона на Балканите.
 • Министърът на външните работи Надежда Михайлова се срещна в рамките на форума на Съвета за евроатлантическо партньорство в Люксембург с руския външен министър Евгений Примаков. Тема на разговора е била подготовката за официалното посещение на българския президент в Москва.
 • Министърът на държавната администрация Марио Тагарински, който бе на работно посещение в Австрия, взе участие в конференция на тема: "Възможности за разработване на образователни програми в областта на публичната администрация".
 • На заседание на правителството, което ще се проведе на 01.06.1998 год., ще се обсъжда Закона за държавния служител и пакет от нормативни актове, необходими за провеждане на административната реформа в страната.
 • На 30.05.1998 год. се проведе заседание на Висшия съвет/ВС/ на Българската социалистическа партия/ БСП/ и парламентарната група на Демократичната левица/ПГДЛ/, на което бе избрано ръководство на ПГДЛ с председател Георги Първанов. Форумът одобри състава и ръковдствата на комисиите на ВС и разгледа проектодекларацията за кризата в отношенията между изпълнителната и съдебната власт.

Икономика

 • Правителството започва преговори с мисията на Международния валутен фонд/МВФ/, която пристигна в страната за преглед по изпълнението на условията за сключване на ново тригодишно споразумение. Ръководителката на мисията на МВФ Ан Макгърк заяви, че няма да се пристъпи към промяна методиката за определяне на основната лихва/ОЛП/ и ще се настоява българското правителство да провежда консервативна политика по доходите.
 • По време на посещението на вицепремиера Александър Божков във Вашингтон бе създаден Американско-български икономически съвет, който ще финансира и гарантира реализацията на частни проекти в България от американската държавна "Ексимбанк". Предстои финансирането на проекта на "Уестингхаус" за атомната електроцентрала/АЕЦ/ край гр. Козлодуй.
 • Вицепремиерът Александър Божков се е срещнал в рамките на посещението във Вашингтон с председателя на "Отворено общество" Джордж Сорос. Тема на разговора са били възможностите за развитие на малкия и среден бизнес в България. Вероятно Джордж Сорос ще инвестира в проект "Рила" за създаването на смесено предприятие с Българската телекомуникационна компания/БТК/ за производство на софтуерни продукти.
 • Руският посланик Леонид Керестеджиянц декларира готовността на руски компании да инвестират в изграждането на седми блок на атомната електроцентрала/АЕЦ/ край гр. Козлодуй. През последните две години Русия е вложила 150 млн. USD в четирите блока на АЕЦ. Интересите на големите руски икономически групировки се насочват към туризма и създаването на смесени предприятия за производство на тютюневи изделия.
 • По данни на Националната статистика през първото тримесечие на 1998 год. е регистрирано положително салдо от 108 млрд. лв. Външнотърговският стокообмен е в размер на 3,96 трилиона лв. Спрямо първото тримесечие на 1997 год. износът е намалял с 9%.

Централен курс на БНБ за 01.06.1998

валута код за лева
Германска марка DEM 1 1000,00
Щатски долар USD 1 1782,30
Британска лира GBP 1 2907,00
Швейцарски франк CHF 1 1203,87
ЕКЮ XEU 1 1962,84
Японска йена JPY 100 1284,80

Bulgarian Information Analytic and Consulting Group is division of MTT International and offers chronological and thematic analyses concerning the political economic aspects of the Bulgarian reality.
For more information visit http://www.biacg.com

In addition to the summery of the analyses presented in the bulletin we can provide the full size analyses if requested as follow:

 • Political economic situation in Bulgaria
 • Basic political formations
 • Process of privatisation
 • Investment activity
 • Oil industry
 • Power engineering
 • Agriculture
 • Tourism
 • Organised crime

BIAC Group offers also analyses and consultations on topics connected with Bulgaria which are of interest for the client as well as translation of articles from the Bulgarian press.

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com