БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННО-АНАЛИТИЧНА И КОНСУЛТАНТСКА ГРУПА

ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА, АНАЛИЗИ

БИАКГ е поделение на МТТИ

Анализ на политическата и икономическата ситуация в България

/ 29.08.1997 - 05.09.1997 /

Периодът се определя от началото на активния политически сезон, поставен в рамките на валутния борд.

Фиксирано от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, това начало открои не същността на проблемите, а характера на политическите противостояния.

Основното възражение на социалистите, че договореностите за национално съгласие от 04.02.1997 год. и 11.02.1997 год. не се спазват от управляващото мнозинство, не срещна подкрепата на останалите параламенатрно представени политически сили - Евролевицата, Обединението за национално спасение/ОНС/ и Българския бизнес блок/БББ/.

Стремежът на лидера на социалистите Георги Първанов да организира "активна и действена опозиция" остава неосъществим, докато не се решат множеството проблеми в БСП.

Официално решението се търси чрез поредица от пленуми, чийто резултат обаче се свежда единствено до търсене на неутрализация на сблъсъка между привържениците на бившия лидер Жан Виденов и на настоящия - Георги Първанов. Разделението е твърде условно, тъй като не може да се затвори в кръга на спора за партийната идентификация. Неговата същност се корени в неизвестните около подадената оставка на Жан Виденов през декември 1996 год. и върнатия от Георги Първанов и Николай Добрев на 04.02.1997 год. мандат за съставяне на ново социалистическо правителство.

Възелът на вътрешнопартийните катаклизми се афишира в скандала на поредния пленум от 30.08.1997 год. по повод намерението на Георги Първанов и Николай Добрев да обявят за продажба 66% от акциите на партийния вестник "Дума" поради тежкото му финансово състояние.

Последвалите словесни битки на страниците на партийния орган, както и признанието на Георги Първанов, че такова фракционерство в партията не е имало от 90 години, са само потвърждение за невъзможността БСП на този етап да консолидира опозиционните сили.

Тезата се подкрепя и от състоянието на останалите опозиционни партии, в които също зреят конфликти, макар и туширани от очакванията за евентуално участие в изпълнителната власт.

Така след четиричасово обсъждане Политическият съвет на Евролевицата стигна до заключението за неодобрение "стила на реформите". Оценката на стоте дни на кабинета на Иван Костов ще бъде представена до края на септември заедно с алтернативна "Програма за ново развите".

Междувременно лидерът на Евролевицата Александър Томов се срещна с Георги Първанов, като двамата стигнаха само до частично споразумение относно приоритетите в законодателната програма на парламента.

Твърде разнородната по своя състав коалиция Обединение за национална спасение/ОНС/, в която доминира Движението за права и свободи/ДПС/, отново изрази недоволството си от еднопартийния характер на правителството, но видимо се дистанцира и от социалистите, и от евролевите. От централата на ДПС потърсиха среща с премиера Иван Костов, чийто отговор бе: "Балансът на силите е в наша полза".

Показателно е отсъствието на лидера на ДПС Ахмед Доган на заседанието на Консултативния съвет, както и решението за подписване на следизборно споразумение между партиите в ОНС.

Анализът на събитията очертава възможност за промяна в парламентарната конфигурация, съпътствана от преструктуриране на политическото пространство.

Очакванията се концентрират във формирането на социалдемократически блок, което поставя тежестта върху политическия център.

Предвид геополитическата конюнктура е твърде вероятно Движението за права и свободи/ДПС/, което е основата на парламентарната коалиция Обединение за национално спасение/ОНС/, да заеме реалния политически център.

Установяването на необходимия баланс между парламентарно представените политически сили е от първостепенна важност за правителството предвид социалните тежести на структурната реформа.

Неслучайно от лидерите на парламентарно представените политически сили, присъствали на Консултативния съвет, бе поискано да декларират, че няма да търсят политически дивиденти и да провокират гражданско неподчинение.

От своя страна президентът Петър Стоянов и премиерът Иван Костов публично оповестиха умерения си оптимизъм, че тази зима ще бъде чувствително по-лека от изминалата.

Основания за това управляващите намериха в данните, отчетени от кабинета под надслова "100 от 1461" и подплатени с увереността, че: "До края на мандата остават 1361 дни, през които ще бъде изпълнена програмата "България - 2001".

Обсъждането на внесения в парламента отчет, отложено поради тежка производствена авария в мини Бобов дол, вероятно ще премине без особено бурни дебати.

Явен признак е останалото без отзвук искане на социалистите вицепремиерът Евгений Бакърджиев да поеме вината за аварията, причинила смъртта на седем миньори, и да подаде оставка.

Въпреки това обаче първото заседание на Националния изпълнителен съвет/НИС/ на Съюза на демократичните сили/СДС/ бе посветено на кадровата политика на управляващата партия, а като основни задачи се формулираха стабилизирането на местните структури и механизмът за подбор на кадрu.

Като опит за координиране дейността на централната и местната власт трябва да се разглежда и срещата на премиера Иван Костов с представителите на Националното сдружение на общините, което включва кметовете на 191 общини в страната.

Усилията на правителството се насочват към постигането на една по-широка както вътрешна, така и външна подкрепа. Вече са факт и промените в Закона за чужди инвестиции, и срещата с българския бизнес елит.

Налице са и действия за ускоряване хода на структурните реформи. За периода от 21.08.1997 год. до 31.08.1997 год. е започнала ликвидацията на 83 промишлени предприятия, натрупали загуби за 5472,8 млн. лв. Агенцията за приватизация е сключила 27 сделки, като за още 61 предприятия са открити процедурите по продажбата им.

Неовладян обаче остава ръстът на месечната инфлация, като очакванията на правителството за спиране на инфлационния скок от летните месеци и дори дефлация през декември се разминават с прогнозите за 3% - 4% месечно до края на годината.

Изходът от този проблем вероятно ще бъде в центъра на консултациите с пристигналта две седмици по-рано по искане на кабинета техническа мисия на Международния валутен фонд/МВФ/.

Българска информационно аналитична и консултантска група /БИАКГ/ е поделение на "МТТ Интернешънъл" ЕООД и предлага хронологични и тематични анализи касаещи политико-икономическите аспекти на Българската действителност.

БИАКГ предлага също анализи и консултации по теми свързани с България които представляват интерес за клиентите, както и преводи на статии от периодичния български печат.

Вашите въпроси и мнения адресирайте до: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

15.01.1998 год. БИАКГ

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com