БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННО-АНАЛИТИЧНА И КОНСУЛТАНТСКА ГРУПА

ПОЛИТИКА, ИКОНОМИКА, АНАЛИЗИ

БИАКГ е поделение на МТТИ

Анализ на политическата и икономическата ситуация в България

/ 09.02.1998 год. - 05.03.1998 год. /

Анализът на събитията регистрира наличието на предпоставки за назряване на сериозна криза в управлението на страната.

Дисбалансът в политическото пространство се увеличава, което прави почти невъзможно практическото прилагане на формулата за "националното съгласие".

Особено показателен се явява продължаващия процес на партизация на управляващия Съюз на демократичните сили/СДС/. Проблемите на партийното строителство се разглеждат успоредно с проблемите на държавното строителство, като изработването на механизъм за партиен кадрови подбор тясно се свързва с предстоящата административна реформа в държавния апарат.

Така на последното заседание на Националния изпълнителен съвет/НИС/ на СДС дневният ред съдържаше проблемите за идеологическата идентификация и подбора на кадрите. Окончателното превръщане на коалицията в партия е процес, протичащ под знака на "индивидуалното партийно членство" и се контролира от организационния секретар Христо Бисеров. Лансирането на идеята за трансформиране на масовото "синьо движение" в "европейска партия" доведе до въвеждането на бариери - приемането с "препоръка" в партийните редици като "защита от конюнктурни гастрольори".

Словесната формулировка обаче само подчертава създаването на йерархична вътрешнопартийна структура, подвластна реално единствено на лидера Иван Костов. Мотивите на протичащата централизация на властта отвеждат към аналогии с бившата Партия-държава/ Българската комунистическа партия - БКП/.

Оттук и особената значимост на проблема, който постепенно се превъръща в първостепенен - характерът на отношенията между управляващата партия СДС и държавата.

Симптоматични се явяват декларираните за първи път публично несъгласия както на присъдружените партии, така и на фантомните партийни формации в коалицията Обединени демократични сили/ОДС/. Отправени по повод подновеното искане на Народен съюз/НС/ за подписване на споразумение със СДС за участие в управлението на страната. Неслучайно искането на НС за "равнопоставеност като политически ангажимент" бе подновено след гласуването на вота на недоверие към кабинета. Процедурата всъщност очерта границите на възможната парламентарана подкрепа за управляващите - 137 депутати, т. е. парламентарните групи на СДС и на НС. Затова и увереността на лидерите на НС, че "единствено това споразумение може да гарантира четиригодишния мандат на парламента".

Внимание заслужават зачестилите контакти между съпредседателите на Народен съюз /НС/ Анастасия Мозер и Стефан Савов и лидера на Движението за права и свободи /ДПС/ и на коалицията Обединение за национално спасение /ОНС/ Ахмед Доган. Дори се стигна до публичната декларация на НС за лоялност към коалиционния партньор СДС, но с акцент върху необходимостта от разширяване на политическите контакти с ОНС и Евролевицата.

Относително пасивната позиция на Евролевицата вероятно ще претърпи съществена промяна след проведения на 28.01.- 01.03.1998 год. първи партиен конгрес. Преизбраният лидер Александър Томов отправи заявката на новата партия за участие във властта, неприемайки "твърдението, че сегашното управление няма алтернатива". Същевременно обаче последва и дистанцирането от прокламираната от Движението за права и свободи /ДПС/ идея за ново ширококоалиционно правителство с участието на Евролевицата и Обединението за национално спасение /ОНС/.

Предвид модела на политическо поведение на Евролевицата и липсата на стабилни партийни струкутури по места едва ли новата партия ще напусне убежището на удобната "реформаторска опозиция".

Още повече, че политическите амбиции на Евролевицата са свързани с овладяване на процесите в лявото политическо пространство.

Вакуумът, породен от политическата парализа на социалистическата партия, предполага сегментация на левия политически спектър - от неокомунизма до социалдемокрацията.

Възможностите за тази сегментация ще се определят изцяло от резултатите от предстоящия конгрес на Българската социалистическа партия /БСП/, насрочен за 01.-03.05.1998 год. Самоопределянето на съответните леви формации ще се извърши в зависимост от отношението им към властта.

Симптоматична е политическата легитимация на "червената олигархия" чрез Движението за единство и развитие на БСП, наречено "движение на генералите". В този контекст трябва да се разглеждат две прокрадващи се тези:

Формулираната от члена на Движението за единство и развитие на БСП и бивш шеф на разузнавателните служби ген. Бриго Аспарухов идея за създаване на широко народно движение по подобие на полската "Солидарност".

Опасенията на политолози относно възможностите за възникване на вълна от ултраляв тероризъм в страната.

Основания за това дава стагнацията в икономиката. Постигната първична икономическа стабилизация заплашва да се превърне в "стабилизация на мизерията" поради липсата на реални структурни реформи. Започналите стачки в мините, в предприятията на военнопромишления комплекс, в транспорта, в металургията носят белега единствено на икономическите искания. Поведението на синдикатите подсказва многозначителната особеност, че тези протести не са организирани от синдикалните централи.

Липсата на регламентирани отношения в обществото и на социална перспектива пораждат съзнанието за безизходица.

Процесът може ясно да се проследи посредством последните публикувани социологически проучвания.

Според изследването на ББСС "Галъп Интернешънъл":

Доверието в правителството през февруари е 43%, а недоверието - 34%.

Управлението на Обединените демократични сили/ОДС/ за 42% от българите е "нито успех, нито провал".

Основните проблеми за населението са:

корупцията - според 53% от българите тя непрекъснато расте

данъците - за 65% те са непосилни

партизирането на властта и икономиката - 32% подкрепят твърдението за наличие на уволнения по политически причини.

Въз основа на данните изводът е: " Независимо от стабилността на повърхността, в дълбочина обществените настроения са твърде лабилни, колебливи и често противоречиви. В този смисъл оптимизмът е предимно на декларативно равнище и е подклаждан най-вече от желание за успех на правителството, отколкото от реалността".

Реакцията на премиера и лидер на управляващата партия СДС Иван Костов бе обвинението в политически пристрастия, отправено към собствениците на ББСС "Галъп Интернешънъл" и пълното отрицание на валидността на сондажите.

Последва едноличната намеса на премиера и обяснението, че някои медии неправилно назоват протестите "стачна вълна".

Стесненият обхват на успешно провежданата медийна политика практически доказва не толкова отсъствието на обществен дебат, колкото самозатварянето на управляващите.

Тенденцията рефлектира и във външнополитически план. Въпреки многобройните "совалки" на външния министър Надежда Михайлова, официалните посещения на премиера Иван Костов в Германия и на президента Петър Стоянов в САЩ, реални резултати не са постигнати нито в евроинтеграцията, нито в придвижването на инфраструктурните проекти.

Налице са признаци за известна външнополитическа изолация на правителството. Тя произтича от неотчитането на променящата се геополитическа конфигурация специално в региона на Балканите.

Възелът на проблемите е в изострените отношения с Русия, чието нормализиране в момента е най-сериозният проблем за правителството.

 

Българска информационно аналитична и консултантска група /БИАКГ/ е поделение на "МТТ Интернешънъл" ЕООД и предлага хронологични и тематични анализи касаещи политико-икономическите аспекти на Българската действителност.

БИАКГ предлага също анализи и консултации по теми свързани с България които представляват интерес за клиентите, както и преводи на статии от периодичния български печат.

Вашите въпроси и мнения адресирайте до: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

05.03.1998 год. БИАКГ

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com