СТАТУТЪТ НА ЙЕРУСАЛИМ - РЕШАВА ИЛИ ЗАДЪЛБОЧАВА КРИЗАТА

Всъщност случи се това, което рано или късно трябваше да се случи, но не сега и не по този начин. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, съвсем ненадейно или можеби за някои не

толкова за признаването на Йерусалим за столица на Израел. Добре е известно, че статута на Йерусалим /като вариант за столица на две дължави Израел и Палестина/ бе планирано да бъде обсъждан на заключителния етап при урегулирането на израелско-палестинските отношения. Необходимо е да се напомни, че Конгресът на САЩ още през 1995 година прие закон за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим. Но всички американски президенти след това решение, включително и Тръмп подписваха всяка половин година документ, отлагащ изпълнението  му. Какво се промени за да обяви Тръмп, че е готов да изпълни това решение на Конгреса и защо точно в този момент?

Реакцията на това решение от страна на пъртньорите и съюзниците на САЩ, както в Европа, така и в Близкия изток /разбира се с изключение на Израел/ бе незабавна и изцяло негативна. Така например президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас директно предупреди за «сериозни последствия» от тази непремерена стъпка. С протести излязоха и Лондон, Париж и Берлин. Интригата над която сега си блъскат главите много експерти и анализатори, всъщност се заключава в отговара на въпроса защо именно сега Тръмп направи тази стъпка, поставяйки на карта не само процеса на урегулиране на палестинско-израелските отношения, но и изправяйки срещу себе си целия мюсюлмански свят, компроментирайки по този начин и все още намиращия се в начален стадии алианс между Израел и Саудитдска Арабия. Още повече, както съобщава израелският вестник Haaretz, ръководителят на Белия дом „е с намерението да ускори преговорния процес между Израел и Палестинската автономия в контекста на новосформиращият се алианс Израел – Саудитска Арабия.”  «Този който не вярва, че Тръмп е способен да планира подобни дългосрочни ходове пропуска факта как се прави история.» - счита също изданието.

В тази история обаче има и друга задкулисна страна. Още през април тази година италианското издание Il Giornale съобщи, че Русия възнамерява да признае Западен Йерусалим за столица на Израел, заедно обаче с необходимостта от създаването на Палестинска държава със столица Източен Йерусалим. Този вестник с позоваване на незован руски източник утвърждава, че „признаването няма да бъде свързано с паралелното палестинско признаване и ще влезе в сила незабавно". Предполага се, че този въпрос се е обсъждал в телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и министър –председателя на Израел Бениамин Нетаняху. Москва може би е била „първа”, която би се решила на „подобна стъпка”, но поставяйки паралелно двата процеса, преместването на посолството си в Западен Йерусалим срещу признаването на палестинската държава.  

В тази връзка Il Giornale изказва предположение, че е „необходима тристранна инициатива, главни действащи лица в която трябва да бъдат не само Русия и Израел, но в нея да се включи и САЩ.” По-късно тази инициатива е била замразена, „за да се избегнат конфликти с арабските съюзници на САЩ.”

Ако изнесеното от италианското издание е достоверно, то случващото се днес говори за опит на Тръмп да изпревари определени събития, които той обективно очаква да се случат с голяма вероятност.

Изводът от всичко случващо се е, че САЩ определено губят дипломатическо предимство, поставяйки и себе си и Израел против целия мюсюлмански свят.

Тръмп е бил уговарян да не предприема тази стъпка от съветника му по националната сигурност Херберт Макмастър, шефа на ЦРУ Майк Помпео и държавния секретар Рекс Тилерсон. В същото време, като поддръжници на тази стъпка са били вице-президента Майкъл Пенс, представителя на САЩ при ООН Ники Хейли и посланика на САЩ в Израел Дейвид Фридман, както и съветника на президента и негов зет Джаред Кушнер.

В тази връзка се появи и версията, съгласно която президентът Тръмп е бил принуден да предприеме тази стъпка за да привлече на своя страна мощното израелско лоби, което да не позволи да му бъде обявен импийчмент.

Друга версия свързана с това решение на Тръмп е, че изборът му за президент е резултат не на „руските”, а на „израелските” хакери, като в момента той е притиснат от този факт, както и въпроса за неговия импийчмънт, което го прави силно зависим в решенията си.

Факт е едно, че действията на Тръмп създадоха доста неприятности на САЩ и мощно протестно движение, което се счита, че е само началото на процес, който може да обхване повечето страни от региона не само на Близкия изток.      

Във връзка с изявленията на Тръм президентът на Турция Реджеп Тайп Ердоган заяви, че «Йерусалим се явява червена линия за мюсюлманите. Ние може да предприемем прекъсване на дипломатическите отношения с Израел заради този въпрос». Дали ще се стигне да подобни действие е трудно да се предположи сега, но е факт, че обстановката в Близкия изток се «взриви» и се движи в направление към увеличаване на напрежението. По оценка на американски анализатори и експерти «конфликтът между Израел и Палестина се явява източник на всички останали конфликти в региона на Близкия изток». Това означава, че има вероятност в сегашния конфликт да се търси катализатор за ускоряване решаването на този проблем. За страните в региона въпросът за решаване статута на Йерусалим става неотложен. Те ще очакват принципна договореност между ръководствата на Израел и Палестинската автономия за създаване на държавата Палестина и урегулирането на арабо-израелския конфликт. Така че обявеното от Тръмп решение може да се окаже катализатор, но не за ускоряване, а за забавяне или даже за прекъсване на процесите по урегулирането на този конфликт и всичко това на фона на изострянето на кризата в Йемен и нерешените сирийски въпроси.

 По материали от интернет

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com