Петък, 11 Август 2017 13:22

АТЕНТАТЪТ НА ЛЕТИЩЕТО В САРАФОВО, КРИЗАТА В КТБ И ЗАКОНЪТ "МАГНИТСКИ"

В последните дни рязко се повиши градусът около кризата с КТБ. Причината за това бяха действията на Цветан Василев по задействане на процедура в САЩ по закона Магнитски във връзка с

обвиненията срещу него. Тези действия явно предизвикаха определено безпокойство в някои среди в страната. В тази връзка ни се иска да се върнем малко назад във времето и да се опитаме да анализираме процеси между които, видимо не съществува никаква или минимална причино-следствена връзка.

И така на на 18 юли 2012 година в 17:23 часа на паркинга на летище Сарафово в Бургас е извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да бъдат превозени до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг. При атентата  загиват 7 души и 35 са тежко и леко ранени.

Офир Генделман – говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху, потвърждава разпространените веднага от медиите съобщения, че става въпрос за терористично нападение срещу израелски граждани. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти. В продължение на дни никоя организация не поема отговорност за атентата.

По-малко от два часа след взрива, Израел с комюнике на своя примиер Бенямин Нетаняху обвиниява Иран за него и заплашва с военен отговор, като не изключва и удар по иранските ядрени обекти. Два часа по-късно и американския президент Барак Обама повтори тезата за вината на Иран и проиранското движение „Хизбула”. Иран напълно отхвърля обвиненията като „ционистки“ и „смехотворни“. Ехуд Барак, министър на отбраната на Израел също допълва израелските обвинения, като сочи свързаната с Иран Хизбула, но говорител на Хизбула определя изявленията му също като „смехотворни“ и заявява: „нашата организация не воюва срещу туристи“. Джон Болтън, бивш посланик на САЩ в ООН, призовава Израел „да даде директен отговор на Иран“, тъй като нападението е извършено в „много опасен период за Израел“. Британски политици също настояват, че организатор е Иран, но разследващите български служби и българското правителство не могат да потвърдят подобна връзка без да са я установили безусловно или както посочват, ако партньорите им разполагат с такива, да им бъдат предоставени достоверни данни за това.

Според неназовани „официални лица“ в правителството на САЩ, атентаторът е член на секция на Хизбула, оперираща отдавна в България. На 21 юли в израелски медии се появи информация, че групировката „Ал-Кайда Джихад“, функционираща от 2002, е поела отговорност за атентата. Българското външно министерство напълно отрича достоверността на такава информация. Според българските власти в хода на разследването е изяснено, че „няма замесени български граждани в атентата“. „Съпричастни“ към атентата са били поне трима души, двама от които са с австралийски и канадски паспорт и живеят на територията на Ливан.

"Имаме данни, че атентатът е финансиран от Хизбула. Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на Хизбула". Това заявява вътрешния министър на страната Цветан Цветанов.

Нека припомним, че атентатът се случва година след началото на активната арабската революция /март 2011/  в Сирия срещу Башар Асад. Русия, която поддържа Асад все още не се е намесила активно във военните действия.

Атентатът в Сарафово и обвиненията срещу Хизбула и Иран, дават сериозно основание на САЩ и Израел за директни военни удари, както срещу Иран, така и срещу Сирия.

Но интересното е, че такива удари не последват.

Напротив, следват две много интересни оставки.

Първата оставка е на генерал Дейвид Петреус по това време директор на ЦРУ. Неочаквано и внезапно той подава оставка на 09.11.2012 след разкриване на медиите за негова любовна афера с биографката му на която той е разкривал секретна информация. Бивш генерал, ръководил американската военна инвазия в Ирак и Афганистан преди да оглави влиятелното разузнавателно управление на САЩ на 6.09.2011 година.

Интересното е, че като шеф на ЦРУ Петреус посещава България през м.юни 2012 година. Буквално месец преди атентата в Бургас.
Той е бил на тайно посещение в България от 5 до 7 юни 2012 година. Ген. Петреус се е срещнал с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов, военния министър Аню Ангелов и с всички директори на български разузнавателни служби, се казва в прессъобщението, публикувано на сайта на американското посолство след отпътуването му. След оставката си като директор на ЦРУ Дейвид Петреус беше осъден на две години пробация и 100 000 долара глоба, заради споделянето на класифицирана информация пред Пола Броудуел, докато е поддържал извънбрачна връзка с нея.

Втората е на израелския министър на отбраната Ехуд Барак. На 11.11.2012 година той изненадващо обявява решението си, че се оттегля от политическия живот, като заявява, че иска да се посвети на семейството си.  70-годишният Барак е смятан за номер две в тогавашното правителство. Той е и израелският военен с най-много отличия. Барак, който е смятан за един от най-добрите военни експерти в страната, влиза в политиката в средата на 90-те години на миналия век след оттеглянето си от армията. Той е премиер между 1999 и 2001 г., а през януари 2011 г. напуска Партията на труда, но запазва поста си на министър на отбраната в правителството на Бенямин Нетаняху, съставено от религиозни партии и от крайната десница.

Малко след тези две оставки на 3.12.2012 година премиерът Бойко Борисов бе поканен на среща при американския президент Барак Обама. В срещата са участвали министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов. В разговора е била засегната и темата за атентата в Сарафово. Бойко Борисов заявява на срещата, че все още липсват всички звена за да може да се стигне до извършителя.  „И той знае и аз знам кои са, но Обама се съгласи с мен, че пред съда са необходими твърди доказателства”, заявява след срещата премиерът Борисов. Той заявява също, „че е невероятно как за един извършител има визуални и ДНК данни, а все още не е заловен.”

Основните очаквания след атентата в Сарафово са нападение срещу Иран или срещу Сирия и обявяването на Хизбула за терористична организация, както и влошаване на отношенията между България и Палестина. Реши ли ЕС да вкара дори част от "Хизбула" в черния списък, това на първо място ще спре значителна част от финансовите потоци предназначени за издръжка на организацията. А тези средства се набират от "благотворителни организации", регистрирани от Париж до Ларнака, както и от инвестиции правени от доверени личности, получили значителни активи още по времето на Ясер Арафат. Парите е нямало да бъдат прекъснати изцяло, но достъпът до тях е щял да бъде затруднен. В допълнение на това може да бъде създаден и европейски списък с лица от "Хизбула", на които ще бъдат отказвани визи, и те няма да имат пряк контрол върху банковите сметки. И ако банките в които са тези сметки фалират и преди това тези пари са били раздадени като кредити, те естествено ще бъдат загубени за каузата на Хизбула.

Междувременно не е тайна, че още от времето на Тодор Живков и Ясер Арафат, България поддържа много добри връзки с Организацията за освобождение на Палестина /ООП/. Нещо повече, съществува теория, че връзките между двата народа са повече от приятелство, че те се основават и на еднакви корени в древността. Не е тайна също, че ливански и палестински бизнесмени отдавна имат добри икономически връзки с България, имат свои фирми и развиват сериозни бизнес отношения с много партньори и в страната ни и извън нея. В тази връзка след подписването на договора за построяването на "Южен поток" на 18.01.2008 година между България и Русия се предполага, че и палестински партньори са били поканени да инвестират в проекта, влагайки парите си в КТБ, като гаранти на тези вложения са били българското правителство в лицето на премиера и ДАНС  и на руския акционер в банката ВТБ. Най-вероятно официалният акционер във връзка с тези активи е бил Оманският фонд.

Тук стигаме и до хипотезата за връзката между атентата и кризата в КТБ.

Публична тайна беше, че Корпоративна търговска банка бе „банката на силните на деня” в България. Силните, управляващи държавата. А кога КТБ се чувстваше най-комфортно през годините, може да се досети всеки, погледнал официалните ѝ отчети за стойността на притежаваните активи (в левове): 2002 година – 155 512 000 (НДСВ и ДПС); 2003 година – 296 728 000 (НДСВ и ДПС); 2004 година – 359 522 000 (НДСВ и ДПС); 2005 година – 523 865 000 (Тройната коалиция); 2006 година – 1 005 566 000 (Тройната коалиция); 2007 година – 1 771 306 000 (Тройната коалиция); 2008 година – 2 105 861 000 (Тройната коалиция); 2009 година – 2 035 883 000 (ГЕРБ); 2010 година – 2 702 755 000 (ГЕРБ); 2011 година – 4 044 378 000 (ГЕРБ); 2012 година – 5 637 169 000 (ГЕРБ); 2013 година – 6 740 901 000 (БСП и ДПС плюс Златния пръст на „Атака”).
От тези цифри ясно се вижда, че от 2008, подписването на договора за "Южен поток" до 2013 година КТБ увеличава капитала си с над 4.6 млр лв.

Кратка хронология на случилото се с КТБ

Преди старта на случилото се с КТБ е необходимо да отбележим още две ключови събития.

Първото това е оранжевата революция в Украйна през февруари 2014 и анексирането на Крим от Русия през март същата година.

Второто, на 8 юни 2014 страната ни посещават трима американски сенатори. Това са Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.
След срещата си с тях премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет обявява, че е разпоредил "спирането на проекта Южен поток”.

Три дена след това посещение, на 11 юни 2014 година, Корпоративна търговска банка  провежда общо събрание на акционерите си. В същия ден на разпит в прокуратурата са привикани членовете от управата на банката по повод на сигнал на "Протестна мрежа" с данни за организирана престъпна група между Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков.

На 13 юни изпълнителният директор на КТБ Георги Христов коментира пред медиите, че между Цветан Василев и Делян Пеевски е възникнало напрежение. По-късно през деня в медиите плъзва новината, че Пеевски е поръчал убийството на Цветан Василев.

На 16 и 17 юни започва масирано теглене на пари от клоновете на КТБ.

На 18 юни прокуратурата съобщи, че подуправителят на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев е обвиняем за длъжностно престъпление за това, че не е упражнил контрол върху отпуснати 19 "лоши" кредита от "една банка" - КТБ.

На 20 юни се стигна до пика в кризата - КТБ поиска подкрепа от БНБ, която от своя страна наложи специален контрол над банката.

На 24 юни тогавашният премиер Пламен Орешарски съобщава, че Корпоративна търговска банка ще смени своите акционери, като на мястото на дотогавашните ще влязат Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете.

На 11 юли в свое изявление БНБ съобщава, че липсват пълни досиета за повече от половината кредити в КТБ. В доклада за състоянието на банката се посочва, че е много вероятно документите за кредити на стойност 3,5 млрд. лева да са унищожени, както и че лицензът на КТБ ще бъде отнет.

На 21 юли Ройтерс съобщава, че Държавният резервен фонд на Султаната Оман, който е акционер в КТБ, ще представи спасителен план за банката до три месеца. Като възможни сценарии се посочват разводняване на дела на мажоритарния собственик и участие на независими експерти в управлението на банката.

На 28 юли отново Ройтерс предава, че КТБ няма да извърши плащане по падежиращите на 8 август облигации на стойност 150 млн. долара, заради специалния надзор, под който е поставена от БНБ. Медията посочва, че тогава облигационерите ще се наредят на опашката за разпределяне на приходите от евентуалната разпродажба на активи на банката.

На 2 август Европейската комисия (ЕК) изпраща писмо до тогавашния финансов министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов, в което Брюксел настоява през следващите дни да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в КТБ.

На 10 септември финансовият консултант с изключителни права – EPIC, избран от консорциума на Оманския фонд и други непосочени акционери и потенциални инвеститори, поисква достъп до непублична информация, свързана с КТБ. EPIC иска на базата на тази информация да бъдат водени разговори с правителството и с БНБ за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ.

На 19 септември управителят на БНБ Иван Искров посочва, че КТБ не може да отвори без политически решени. Според него вариантът сегашните акционери да осигурят 6,5 млрд. лева, за да попълнят капитала на банката, става все по-теоретичен.

На 25 септември Европейската комисия започва досъдебна процедура срещу България заради казуса с КТБ. Причината е в закъснението с изплащането на гарантираните депозити заради неправилно транспониране на европейското законодателство.

На 13 октомври БНБ заявява, че КТБ може да бъде преструктурирана само след законови промени, регламентиращи реда и условията за това доколкото инструментите за преструктуриране и тяхното прилагане не са уредени към настоящия момент в българското законодателство.

На 21 октомври чрез писмо до служебния премиер Георги Близнашки, БНБ и финансовия министър Румен Порожанов оманският фонд заявява интереса си за оздравяване на КТБ, но без участието на Цветан Василев. От фонда настояват в рамките на настоящата седмица да се проведе среща с централната банка, но не се коментира нито план за преструктуриране, нито се предлага конкретна сума за ликвидна или капиталова подкрепа за КТБ.

От хронологията се вижда, че основно проблемите на банката са били провокирани от действия на прокуратурата, министър председателя и шефа на БНБ.

На 01.12.2014 г. след посещение на руския президент Владимир Путин в Турция и среща с Реджеп Таийп Ердоган, става ясно, че трасето на газопровода „Южен поток“ ще преминава през територията на Турция, а не на България, като проектът ще има друго наименование.

На 8 декември 2014 става ясно, че от 5-ти декември 2014 Петко Сертов, бивш шеф на ДАНС е в неизвестност. След като оставя двата си мобилни телефона у дома, той напуска жилището си и оттогава съпругата му няма информация къде е. По-късно от записи на видеокамери става ясно, че е отпътувал в посока Гърция с лек автомобил. Смята се, че в рамките на този един месец Сертов, който фактически се явява един от гарантите за вложените от палестинците пари в КТБ е бил на среща с техни представители в Гърция. Предполага се също така, че му е било поискано обяснение за ситуацията с банката, както и му е било предадено послание до службитте и правителството, какво ще се случи на гарантите в случай, че парите им не бъдат възстановени. 

На 12 януари 2015 г., Сертов се завръща в страната.

На 19.12.2014 в световната преса гръмва новината, че службите за сигурност на Хизбула са задържали Мохамем Шорба. Това съобщение обръща на 180 градуса лансираната досега версия, че Хизбула изцяло стои зад трагедията на летище Сарафово на 18 юли 2012 година.  
Шарба е ливанец, който се издига до един от най-отговорните постове в Хизбула. При задържането си той признал, че е работил за Мосад, които го внедрили в една Южноазиатска държава. Той вербува за тайната кауза още четирима души, които също са арестувани. Установено е, че докато бил агент на израелското разузнаване получил 1 млн. щ. д., съобщават медиите. Отделно от това Мохамед Шорба разкрива, че стои зад уж провалените атентати в Азербайджан, Тайланд, Грузия, както и зад трагедията в Сарафово. „Задържането на Шорба показва, че зад атентата в България стоят чужди тайни служби, които използват внедрени хора в Хизбула, за да я компрометират пред света и да докажат, че мястото и е в списъка на терористичните организации.  

И сега идват интересните въпроси. Кой е информирал премиера на Израел Нетаняху, че зад атентата стои Хизбула за изявлението му минути след терористичния акт. Същото важи и за американския президент. В тази връзка Израел губи и петима високо поставени агенти внедрени на високо ниво в структурите на Хизбула. Вижте по-горе информацията за двете оставки.  И двамата държавни глави явно са подведени от своите специални служби, които е абсурдно да не са били на ясно кой е стоял зад атентата. Фактически той е бил организиран от тях. Логично е службите да са представили атентата като повод за атаки срещу Иран, Сирия и обявяването на Хизбула за терористична организация. А може би и за влошаване на отношенията между България и Палестина, респективно "Хизбула". В същото време е ставало въпрос за около 1 млр. евро пари на палестинското движение, които много вероятно е да са били вложени в КТБ. След като двамата дължавни ръководители са били излъгани и след като операциите по-горе не са били реализирани, това означава, че аргументите на секретните служби просто не са били приети и се е стигнало до извода, че някой от тези служби е организирал „частно парти”. Това може би е и причината за оставките. Разработена е операция под прикритието на повод за военна реакция срещу Иран и Сирия и лишаване от финансиране на движението "Хизбула" за да бъдат присвоени парите на палестинското движение във фалираната КТБ не от държавни структури, а от частни лица, работещи в тези структури. Всъщност много лесно може да се провери чии са най-големите кредити в КТБ и къде са отишли. И това може би не е единствен случай, когато служители на службите за сигурност под тяхно прикритие работят за свой собствен интерес. Между другото, ако някой прояви интерес да анализира случилите се промени с Българо-американската кредитна банка и продажбата и през 2008 година на най-голямата ирландска банка Allied Irish Banks (AIB) за 216 млн. евро. за 49.99% от капитала на банката, както и по-късното през 2011 год обратно изкупуване за около 7 млн. евро ще се сблъска с доста интересни въпроси. Необходимо е само да отбележим, че американското правителство предостави ва Българо-американския инвестиционен фонд само около 55 млн щ.д. за стартиране на дейността му в България, а по-късно и като уставен капитал на БАКБ. Но това е друга тема с която може би ще се занимаем в бъдеще.  

Нашата българската трагедия в случая с КТБ е, че след предизвикания и крах, държавата изтегли 8 млр. евро кредит за да изплати, включително и парите на вложителите в КТБ, а се предполага и да върне парите на палестинците. В противен случай не знаем точно какво съобщение е предал Петко Сертов след завръщането си от Гърция.

Естествено това, което описваме е хипотеза. Въпросът е дали тази хипотеза е разглеждана от специалните ни служби и до каква степен тези служби са били наясно със ситуацията.

Искането на правителството за взимане на 16 милиарда лева външен дълг е, по мнението на финансови специалисти необосновано, неоснователно и не е трябвало да бъде прието. За три години всеки от 6 млн. български граждани ще трябва да върне по 2700 лв.  

И така стигаме до закона Магнитски.

През 2008 г. адвокатът Сергей Магнитски разкрива мащабна корупционна схема в родната си Русия. Скоро след това бива задържан за предполагаема данъчна измама. Изпратен е в затвор от съветската епоха, където е бил пребиван и малтретиран и в крайна сметка умира поради липса на медицински грижи.

Две години по-късно възмущението на Конгреса на САЩ от смъртта на Магнитски води до приемането на т.нар. закон "Магнитски", който санкционира нарушителите, като им отрязва достъпа до САЩ и използването на банковата система на страната. След приемането на закона, 18 лица са официално санкционирани от САЩ по силата му, като тези действия се радват на огромна обществена подкрепа.

След като Цветан Василев, бившият собственик на КТБ се обръща официално кам американската правова система, чрез адвокатска фирма за да потърси защита по закона "Магнитски", неговият случай добива популярност чрез статия на Бил Ричардсън в списание The Hill. Авторът запознава американската правова система как висш правителствен служител, държавен прокурор и член на парламента, атакуват изпълнителния директор на една от най-големите банки в страната, защото подкрепя антикорупционно реформистко движение, застрашавайки мандата на нарушителите. Банката е атакувана от антитерористичен екип под претекста на рутинна проверка на финансови данни, които биха били достъпни по заявка. След като антитерористичната атака води до паническо теглене на спестявания, длъжностните лица обявяват банката във фалит (въпреки, че е в добро състояние според резултатите от два скорошни одита), а по-късно ликвидират активите й, прехвърляйки ги на свои поддръжници. Директорът се опитва да оспори ликвидацията пред съда, но се оказва обект на масивен обвинителен акт, съдържащ абсолютно неоснователни, дори абсурдни твърдения за организирани престъпност.

Корупционното подтисничество над дисидентите остава силна и глобална заплаха за основните човешки права. Искрено се надявам тази статия, пише Ричардсън да подтикне международната общност да се възползва от правомощията на Глобалния закон "Магнитски". Средствата на закона ще дадат желания резултат, по думите на известния ловец на нацисти Саймън Визентал, "Вълна от нравственост, чиято отличителна черта не е отмъщението, а правосъдието."

BIACG

По материали от интернет

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com