Посещението на Алексис Ципрас в САЩ Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е на посещение в САЩ от 14 до 19 октомври 2017 година. Основната му цел е да търси инвестиции и подкрепа за страната си за излизането и от все още трудното и нестабилно финансово положение в което се намира. Ципрас е дискутирал с МВФ евентуалната бъдеща подкрепа на фонда за гръцката спасителна програма. Атина държи да получи информация дали тази подкрепа остава или фондът ще напусне програмата.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, пред журналисти във Вашингтон е споделил, че Гърция има достъп на пазарите от известно време и в краткосрочен план това изглежда успешно, но в перспектива от страната се очаква да изпълни споразумението с кредиторите си и най-вече да изпълни ангажиментите си по реформите, като единствено условие да остане на пазарите. 

На срещата на Ципрас с американския президент състояла се на 17 октомври, Тръмп е поставил въпроса за евентуалните компенсации за САЩ във връзка с продължаващо участие на МВФ в програмата, а именно модернизацията на 30 броя гръцки F-16 и удължаването срока за използване на американските бази на о. Крит.

Гръцката военна база в Суда на о.Крит има особено геостратегическо значение и за двете страни, предвид потенциалното и значение при военни действия в района на Близкия изток. Базата в Суда за разлика от болшинството други бази в региона може да приема и авионосци. Сега използването на базата от САЩ се удължава всяка година, което условие САЩ са поискали да променят, като срока се увеличи на 5 години. В отговор на това искане Ципрас е помолил за инвестиции и военна помощ. Междувременно САЩ са проявили интерес за достъп до втора военна база в Гърция. Става въпрос за базата в Кастели също на о.Крит, където американците искат да разположат безпилотни летателни апарати за операции в Близкия изток.

Президентът Тръмп на срещата си с Ципрас във вторник е заявил, че договорът за модернизацията на гръцките F-16 ще донесе на икономиката на САЩ 2.4 млр. долара. Тази договореност би укрепила гръцките ВВС и би създала възможност за откриването на хиляди нови работни места в САЩ.

Гръцката преса отбелязва, че визитата на Ципрас в САЩ се осъществява в изключително благоприятен за Гърция момент заради нестабилността в региона и трудностите с които се сблъскват американо-турските отношения. Гръцката страна очаква резултатите от срещата да бъдат конкретни, осезателни и полезни за страната по редица въпроси свързани с нейните интереси.

 

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com