"THE GARDIAN" ЗА КРИЗАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

  • Понеделник, 11 Декември 2017 12:04

Неделя 10 декември 2017 - 03:52 GMT Вестник "Гардиън" предупреди за сериозността на това, което Джаред Кушнер, зет на американския президент Доналд Тръмп планира за Близкия изток, особено що се отнася

до плана за "мир", формулиран от него за разрешаване на израелско-палестинския конфликт, който план бе съгласуван с коронования наскоро саудитски принц Мохамед бин Салман. "Развиващите се процеси в Целият Близък изток от Палестина до Йемен предполагат скорощна сериозна криза. Създаваният хаос в региона, както и неотдавнашните събития развили се в него доведоха до ръба социалното напрежение и влошиха ситуацията за много кратък период от време, като докато хаосът е ясен за всеки наблюдател, това, което е по-малко ясно, е ролята на президента на САЩ Доналд  Тръмп при неговото създаване. Като специален съветник на президента, той може да прекрои Близкия изток с новия си приятел Саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Предполага се сериозната му роля в утвърждаването на бин Салман на новата му позиция чрез наложеното разследване на значителен брой саудитски принцове и бизнесмени на основание на информация за корупция. Но съюзът Кушнер-Салман е един от факторите за изграждането на алианса Израел – Саудитска Арабия.

Алиансът изграждан от Кушнер създаде неприятностите на държавния секретар Рекс Тилерсън. Кушнер съобщи, че действа далеч от Държавния департамент и изцяло сам в Близкия изток. Тилерсън е особено загрижен за разговорите на Кушнер със Салман за военните действия срещу Катар, както и за всички неочаквани последици, които могат да последват този курс, включително нарастващия конфликт с Турция и Русия, а може би дори военен отговор от Иран или "атаката" на Хизбула срещу Израел. Вестникът описва проблемите, пред които е изправен регионът, като отбелязва, че "Войната в Йемен сериозно се задълбочи, Катар е по-близо до Иран повече от всякога и изглежда, че окончателното споразумение между Израел и палестинците е невъзможно сега, ливанският Министър-председателят оттегли оставката си, Саудитска Арабия затвори принцове на семейството поради твърденията за корупция.” Също така изданието отбелязва, че "Има дълга история на американски политици, които казват, че знаят какво е най-добро за Близкия изток с подкрепата на техните авторитарни съюзници и за сметка на обикновените хора, но съюзът "Кушнер-Салман" е алтернатива и в САЩ и в Саудитска Арабия, която се ръководи от сравнително млади политици в отсъствието на наставници. Кой ще се изправи пред тези хора за да им каже, колко вредни са идеите им? Кой ще се осмели да обясни как и защо са се провалили?

Източник: Watan

Превод от арабски език!

Проф. д.ик.н, д.пол.н. Карим Наама

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com