САЩ са обезпокоени от сближаването на Русия и Турция. Това е заявил на изслушването в комитета по външните работи пред камарата на представителите в Конгреса държавния секретар Рекс Тилерсон.

Коментирайки сътрудничеството между Москва и Анкара, ръководителят на американската дипломация е заявил за безпокойството на Белия дом от този диалог. Също така е отбелязал „изключителната важност” на отношенията с Турция както за САЩ, така и за ЕС и НАТО.

При това Тилерсон е признал за претенции от страна на Турция към САЩ. Част от тези претенции са свързани с военните планове на САЩ в Сирия и по-специално с доставките на оръжие за кюрдските отряди, които Анкара счита за сепаратиско терористично движение. Държавния секретар  е заявил, че САЩ са загрижени от развитието на събитията в Турция, особено след опита за преврат през юли миналата година. Отбелязъл е също така, че между Анкара и Вашингтон продължава активния диалог на високо ниво на който се обсъждат проблемните въпроси.

От своя страна президентът на РФ Владимир Путин заяви, че периода на възстановяване на отношенията между Русия и Турция след кризата вече е завършил. Отношенията между Москва и Анкара се влошиха заради сваления от турските ВВС руски бомбандировач през ноември 2015 година. В края на юни 2016 година турския президент Ердоган изпрати на руския президент писмо с извинение за случилото се. След този акт отношенията между двете страни започнаха да се възстановяват.  

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com