Турция обяви своя неутралитет, докато продължава кризата в Персийския залив

Турция не възнамерява да взима страна в разразилата се криза в Персийския залив. За това съобщава Reuters позовавайки се на арабски източници, огласявайки позицията на външния министър на страната Мевлют Чавушоглу.

„Турция ще заеме равноотдалечена позиция и по отношение на Катар и по отношение на Саудитска Арабия” е отбелязал външния министър по време на пресконференция в Кувейт. В същото време той е осъдил санкциите въведени от саудитската кралство, ОАЕ, Египет и Бахрейн против Катар за това, че страната поддържа тероризма. Чавушоглу е пристигнал в Кувейт за да обсъди възможностите за урегулиране на конфликта между страните в Персийския залив.

Във вторник 13 юни президента на Турция Реджеп Ердоган нарече изолацията на Катар безчовечна и противоречаща на ислямските ценности. По думите на турския лидер методите които се използват по отношение на Доха са неприемливи. „Като чели по отношение на Катар е произнесена смъртна присъда” е заявил Ердоган.

На 5 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн обявиха прекъсване на дипломатическите си връзки с Катар. Представители на страните обвиниха Доха в дестабилизиране на вътрешнополитическата ситуация в арабските държави, а също така в поддържка на „Ислямска държава” и „Ал Кайда”. По-късно към бойкота се присъединиха Йемен, Либия, Малдивите, Мавриций и Коморските острови.

Властите на Катар отхвърлиха всички обвинения и наричат изолацията посегателство върху държавния им суверенитет.

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com