Сталин, Путин Пушкин! Руснаците избраха най-влиятелните личности в историята си.

По мнение на експертите този списък определя отношението на гражданите към историята, културата и училищното образование.

Най-известната и влиятелна личност в историята на Русия нейните граждани смятат Йосиф Сталин. Второто място разделят помежду си сегашния президент на държавата Владимир Путин и поета Александър Пушкин. На трето място – Владимир Ленин. За това пише вестник „Известия” позовавайки се на резултатите от допитването проведено от „Левада – център”.

За най-значима личност в историята на страната си 38% от руснаците поставят Сталин.

По сравнение с 2012 година този показател е намалял с 4%, когато в полза на генералисимуса са гласували 42%. По мнение на социолозите най-голямо влияние върху рейтинга на Сталин оказва победата на СССР във Великата Отечествена война.

Владимир Путин и Александър Пушкин заемат второто място, набирайки по 34% от гласовете. Изненадващо руския президант за първи път се оказва в тройката на лидерите, докато Пушкин се намира в списъка от 1989 година. Експертите отбелязват, че популярността на Путин значително е нарастнала след присъединяването на Крим към Русия.

Следващият в класираните лидери е революционера Владимир Ленин, който събира 32% от гласовете. При това неговата популярност регулярно намалява.

В десятката на най-значимите личности също така влизат император Петър-І (29%), космонавтът Юрий Гагарин (20%), писателят Лев Толстой (12%), пълководецът Георги Жуков (12%), императрица Екатерина ІІ (11%), поет Михаил Лермонтов (11%). Последното място от топ 20 се заема от бившият президент на СССР Михаил Горбачов със само (6%).

Социологическото изследване е проведено между 7 и 10 април 2017 година и в него са участвали 1600 човека от 48 региона на РФ.   

Хипотеза - защо Сталин води класацията?

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com